Appel in kerk

Zowel in de gemeenteraad als in een blog heb ik ooit bepleit om de muurschildering te restaureren die Karel Appel in 1958 maakte in de Zaandamse Paaskerk. Tevergeefs, tot op heden. Het verhaal is bekend. Appel, toen nog aan het begin van zijn carrière, schilderde in grote halen de bijbeltekst ‘De ganse schepping wacht met reikhalzend verlangen op het openbaar worden der Zonen Gods’ op de nieuwe kerkwand. Het kerkbestuur was not amused. Het werk van de Cobra-kunstenaar verdween binnen de kortste keren van de wand, vermoedelijk onder een laag witte verf.

Momenteel restaureert Lisya Bicaci de ramen van de kerk, die eveneens door Appel zijn ontworpen. Zij  ziet de tekst graag terugkeren op de muur. Technisch is dat volgens haar geen probleem. En daarin staat ze niet alleen. Er is alleen geld voor nodig. Het lijkt me dat er wel een of twee kunstfondsen te vinden moeten zijn die het terugbrengen van het werk van een van Nederlands grootste schilders wil(len) financieren. Blijft over de vraag wie het initiatief neemt…


Foto Ed van der Elsken

1 gedachte over “Appel in kerk”

  1. Hallo,
    Als docent Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed aan de UvA, zou ik mijn best willen doen om studenten ‘historische binnenruimte’ dit opdracht als project te regelen. Het probleem is niet zozeer geld. De kerk moet eerst eens worden of ze de tekst terug willen of niet.

    met vriendelijke groet

    Lisya Bicaci

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *