Opjaagartikel 2:76

De Zaanse politie had al veel bevoegdheden, maar van de lokale raadsmeerderheid mag daar nog wel wat bij. De Hermandad kan, indien de gemeenteraad vanavond akkoord gaat met de toevoeging van artikel 2:76 aan de APV, verslaafden en andere al dan niet vermeende overlastgevers voortaan vrijwel onbeperkt opjagen.

De aanleiding voor de APV-aanscherping is de overlast die een groep verslaafden op en rond het Steve Bikoplein veroorzaakt, zegt het college letterlijk in haar voorstel aan de gemeenteraad. Dat die verslaafden daar rondhangen verbaast niet; de Brijderstichting bevindt zich vlakbij, evenals de supermarkt waar goedkoop bier te verkrijgen is. Maar door nu in de APV op te nemen dat de verslaafden een gebiedsverbod van drie tot twaalf weken krijgen stuur je ze weg bij hun hulpverleners. De mensen die hen kunnen helpen om hun verslaving de baas te worden raken zo buiten bereik, en dat lijkt me het omgekeerde van wat men wil. Bovendien ontstaat er waarschijnlijk een waterbedeffect. De weggestuurden verzamelen zich elders in de stad en maken daar amok. Totdat ze ook daar worden verbaliseerd en weggezonden. Ad infinitum.

Er zit nog een gevaar in deze APV-regel. Ze is toepasbaar in heel Zaanstad. En op zo ongeveer elke doelgroep waarvan de burgemeester of de politie meent dat ze last bezorgt. Nu zijn het de verslaafden, straks krakers. Of stappers. Of… enfin, vul zelf maar in.

Een paar jaar geleden zorgde B&W dat de Brijderstichting een plekje kreeg in de St. Cathrijnestraat. In een woonwijk. De aankondiging werd gevolgd door de verzekering dat de klanten van het verslavingscentrum geen overlast zouden geven. Nu het tegendeel het geval blijkt te zijn, zou de gemeente de hand in eigen boezem kunnen steken. Zeggen dat er destijds een verkeerde inschatting is gemaakt. En helpen om Brijder te huisvesten op een plek waar de overlast geminimaliseerd wordt.

Het op deze wijze aanpassen van de APV is kanonsgewijs op een mug schieten én symptoombestrijding ineen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *