Geld en balk (2)

We zijn inmiddels anderhalve maand verder en komende week begint de gemeenteraad aan het reces. Misschien gek dat ik het denk, maar ik vermoed dat het misbruik van fractiegelden de komende dagen laag op het prioriteitenlijstje staat van de gemeenteraad en het college van Zaanstad. En dat is merkwaardig, gezien de ernst van de zaak. 

Even terug naar 18 mei, toen ik op deze plek openbaarde hoe er werd gerommeld met gemeenschapsgeld. Door partijen die om het hardst roepen dat het stadsbestuur integer en transparant moet zijn. Zo was er de eenmansfractie die al drie jaar geen letter heeft veranderd aan de partijwebsite, maar daarvoor het afgelopen jaar wel €773,40 declareerde. De lokale collegepartij die over het afgelopen jaar €1553,99 fractiegeld ving voor haar site, hoewel de partijsite helemaal niet mag worden betaald van de gemeentelijke fractievergoeding. We kregen te maken met het raadslid dat €1425,32 aan etentjes terugvroeg, ook niet echt een bezigheid die je als kiezer wil of moet betalen aan je volksvertegenwoordiger. (‘Hé vriend’, voegde hij me laatst bijna vriendelijk toe.) De bijna €500,- aan bloemen en andere attenties van die liberale partij, de anderhalfduizend euro die de plaatselijke groepering besteedde aan onder meer kraamhuur en promotiemateriaal, de vage bedragen voor ‘inhuur derden’, ‘diversen’ en ‘organisatiekosten’; ze deugen niet of zijn onvoldoende verantwoord.

We hebben nu de interessante situatie dat de plaatselijke macht de plaatselijke macht moet controleren. Vervolgens een waardeoordeel moet uitspreken. En eventueel sancties opleggen. Het lijkt me een onmogelijke spagaat. Tenzij, om te beginnen, het onderzoek wordt uitbesteed. Aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten bijvoorbeeld. Of de eveneens onafhankelijke Rekenkamer. Misschien kan de controleur dan meteen even ingaan op de vraag waarom de fractiebestedingen zo belabberd c.q. niet gecontroleerd worden. 

Een andere optie is natuurlijk om te doen alsof de gemeentelijke neus bloedt. Niets aan de hand, mensen, doorlopen alstublieft. Zoiets. De bijstandsmoeder die probeert te sjoemelen met haar uitkering, in de hoop zo wat meer geld binnen te halen, moet zich na te zijn betrapt verantwoorden voor de rechter. De politicus die er met een deel van de gemeentekas vandoor gaat wordt vooralsnog geen strobreed in de weg gelegd. Ik kan het mis hebben, maar volgens mij wringt hier iets.

2 gedachten over “Geld en balk (2)”

  1. Erik,

    Er is een motie aangenomen van het CDA en CU dat een raadscommissie zal kijken naar mogelijkheden om te bezuinigen op het geld dat voor de raad beschikbaar is. Ik neem aan dat deze commissie binnenkort zal worden benoemd.

    Fred

    1. Hoi Fred,
      Bezuinigen is één (en in dit geval waarschijnlijk lovenswaardig), sjoemelen is iets anders. En daar lijkt een aantal partijen zich het afgelopen jaar aan schuldig te hebben gemaakt. Ik geloof niet dat de te benoemen commissie ook dat onder de loep gaat nemen. En dat is misschien maar goed ook. (Iets met een slager en eigen vlees.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *