Stadhuis zkt naam (m/v)

Toen het gemeentehuis in Zaandijk stond sprak niemand over het gemeentehuis. Het was zelfs geen stadhuis. Het onderkomen van de lokale democratie stond wijd en zijd bekend als Bannehof. Helaas verhuisde het gemeentehuis van het geografisch midden naar Zaandam. En daarmee verdween het Bannehof definitief uit beeld, zowel het pand als de naam. 

Het groengevlekte gebouw dat tegenwoordig de Zaanstedelijke ambtenaren en politici herbergt heeft vreemd genoeg nog geen (bij-)naam. Toen rukwinden de dakbedekking naar beneden trokken klonk even de spotnaam ‘Pannehof’, maar beklijven deed die niet. Een maand of wat geleden kwam ik burgemeester Faber tegen op de Gedempte Gracht. Ze verklaarde op weg te zijn naar de ‘Bouwkeet’. Een mooie typering voor het architectonisch paleis van Sjoerd Soeters, maar ik heb niet de indruk dat er veel andere mensen zijn die het stadhuis een bouwkeet noemen.

Het project waarvan het stadhuis deel uitmaakt heet Inverdan. De weg voorlangs is Buiging genoemd, waaraan Figaro moet komen. Vlakbij is een Murano, een Aurum, een Tsaar en een Hermitage. Alleen het bestuurscentrum ontbeert een titel. Daarom de vraag: hoe moet het gemeentehuis heten? Suggesties zijn welkom: e.schaap@zaanstad.nl. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *