Toekomstagenda Cultuur (1)

Afgelopen vrijdag om 19.44 uur informeerde B&W van Zaanstad de gemeenteraad over de verschijning van de Toekomstagenda Cultuur. Om 19.49 uur ontving de raad bericht dat het college een besluit had genomen over de Routekaart buitensport. Het betreft twee omstreden nota’s. Hetgeen onmiddellijk de vraag oproept hoe toevallig het is dat ze publiek werden op de rand van het weekend. Terwijl de raad met reces is. En nog anderhalve maand blijft. Terwijl bovendien de Zaanse cultuur- en sportwereld als gevolg van de zomervakantie grotendeels plat ligt. Het scheelt op de korte termijn in ieder geval in de oppositionele geluiden, zoveel staat vast. En daar zal met name cultuurwethouder Leny Vissers blij mee zijn.

Met haar cultuurnota voor de periode 2014-2017 regeert Vissers stevig over haar politieke graf. Ik verwacht althans niet dat de zwakste zuster van dit college na maart 2014 terugkeert als wethouder. Zowel binnen B&W als door de raad wordt ze namelijk nauwelijks serieus genomen. Haar opvolger mag dus vanaf 2014 de scherven bijeen vegen.

Zaanstad staat al vele jaren in het rechter rijtje. Op financieel en cultureel gebied. Het raadslid Vissers (‘Zaanse oplossingen voor Zaanse problemen’) liep altijd voorop om te protesteren wanneer er geld weggehaald dreigde te worden bij verenigingen. Als wethouder loopt ze opnieuw voorop. Om diezelfde clubs naar de rand van de afgrond te drijven. 

De gemeenteraad vroeg deze bestuursperiode meermalen aan Leny Vissers hoe haar cultuurvisie eruit zag. Ze bezuinigde weliswaar jaar na jaar, maar de gedachten daarachter bleven onzichtbaar. Drie jaar en vier maanden lang. Nu ze bijna klaar is als wethouder ligt haar visie er alsnog. Een klein half jaar voor de verkiezingen mag de raad zich er over uitlaten. Qua timing verdient dat een stevige onvoldoende.

O ja, bezwaar maken tegen de Toekomstnota Cultuur kan tot 28 augustus. Net voor de vakantie voorbij is. Ooit sprak de raad af dat dit soort bezwaarprocedures buiten de vakantieperiode zou worden gepland. Dat was mede de wens van raadslid Vissers. Enfin, dat was vroeger…

(Morgen meer, maar dan over de inhoud van de nota.) 

Riool
Wethouder Vissers presenteert haar cultuurnota

8 gedachten over “Toekomstagenda Cultuur (1)”

 1. Wethouder Leny Vissers is geraffineerd door juist in de vakantieperiode haar plannen namens het college te lanceren. Reageren mag tot 28 augustus en dat is slim, want dan kan zij minder weerstand verwachten. Na de invoering van dit absurde beleid komen de kunst- en cultuurliefhebbers van een koude kermis thuis, want ze zijn te laat en gedane zaken nemen geen keer. Of de kiezers dit tijdens de raadsverkiezingen van 2014 nog weten is maar de vraag. Kortom het is nu tijd voor creatief verzet tegen het beleid van cultuurbarbaar Leny Vissers en haar collega’s van het Zaanse gemeentebestuur.

  1. Hopelijk komt dat verzet er ook. De meeste mensen hebben nog geen idee wat er de komende jaren allemaal wordt afgebroken op cultureel gebied.

    1. Ik probeer dat in eerste instantie met mijn blogs (morgen een vervolg) en via mijn politieke clubje, dat twee maanden geleden al een alternatief presenteerde voor het Cultuurcluster. Marga Rosier, de Bieb-directeur, heeft vandaag de handschoen opgepakt via een stevig stuk op haar (zie http://www.dichtbij.nl). Misschien dat de culturele instellingen om te beginnen een protestpetitie kunnen opstellen. Dat werkte bij De Fabriek ook heel aardig.

 2. Als de druk op en in de samenleving toeneemt is cultuur én solidariteit met mensen die geen grote elle bogen hebben het makkelijkste doelwit om op te bezuinigen. Politiek heel slim om dit in een zomervakantie van alle mogelijk betrokkenen te publiceren. Maar getuigd het ook van inzicht? Van kennis van zaken? van betrokkenheid? Het lijkt de VVD wel die onder het mom van eigen verantwoordelijkheid alles wat kwetsbaar is aan het lot overlaat.
  En werkt PvdA en GroenLinks hier gedwee aan mee?
  Nu wordt zelfs koud bezuinigd, geen poging om met de smoes van kwaliteitsverbetering de kosten te matigen. Dat is pas een mentaliteitsverandering! Gewoon alleen nog maar geld vrij maken om bodemloze putten, zoals verdwenen crisisgeld, te dempen. niks meer investeren om “mensen” een beter bestaan te geven, of om het volk te verheffen… Dat is pas armoe,,, Dat is dus eerlijk delen. Of niet?

   1. Digitaal protesteren is ongetwijfeld niet voldoende, maar helpt hopelijk wel een beetje.
    Ik ben benieuwd naar de reactie van B&W van Wormerland op de Zaanstedelijke Biebplannen.

 3. Patrick van Bakkum

  Het blijft niet bij digitaal protesteren kan ik jullie melden. Op 29 augustus is het eerste Zaanse Beraad na het zomer reces en wij (namens meerdere verenigingen) komen die voorzien van een “gezellig” muziekje. Deze plannen zijn de doodsteek voor veel verenigingen. En dan de procedure die kansloos is omdat de vrijwilligers juist in de vakantie even rust nemen. Dit laten wij niet over onze kant gaan! Dat is beloofd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *