Stadhuis zkt naam (2)

Een dag of wat geleden vroeg ik u om het gemeentehuis van Zaanstad een naam te geven. Vier jaar geleden klonk er via Dagblad Zaanstreek ook al zo’n oproep, maar de resultaten beklijfden niet. Het lokale paleis van de democratie was toen nog niet af en leefde dus nog nauwelijks onder de bevolking. Daarom nu een nieuwe poging.

Bij de huidige suggesties zaten dit keer bittere (‘Leugenfabriek’, ‘Broeinest’) en door de bouwstijl geïnspireerde namen (‘Stadhuis op stelten’), maar vooral veel op dieren gebaseerde ingevingen. De Bijenkorf en de Walvis bijvoorbeeld. Die laatste naam refereert onder meer aan het gemeentewapen. Het Groene Kikkerpaleis is een andere optie. Leuk gevonden, maar een beetje lang voor de volksmond.

Ik kies voor de naam die Zaandammer Wim Visser bedacht: ’t Kippenhok. Vooral vanwege de motivering. Verwijzend naar de ambtenaren en politici heeft Visser het over de broednesten en het gekakel in het stadhuis. “In de Zaanstreek probeert men altijd een kippenhok de uitstraling van een Zaans huisje te geven”, schrijft hij ook nog. En ‘het nachthok is vanuit de ren bereikbaar via een schuin oplopende treeplank’. Herkenbaar, nietwaar?

Enfin, zo heeft hij nog wat argumenten die hout snijden. Dat lijkt mij voldoende. Hierbij verklaar ik ’t Kippenhok voor geopend. U kunt het vinden aan Stadhuisplein 100 (volgens Visser overigens ‘Perron 0’).

PS. (18-7): Een nagekomen suggestie van David Sluis. Mooi, internationaal en een doordenkertje: Zaans Fame. 

Voor meer ideeën: mijn gewaardeerde collega-hobbyist Nico van den Broek biedt hoop.

3 gedachten over “Stadhuis zkt naam (2)”

  1. Tjonge jonge zeg wat een onbenullig gezeur over dat stadshuis zeg. “Het leefde nog nauwelijks onder de bevolking”: nee wat denk je dan zeg. Wij hebben wel wat anders aan ons hoofd dan gezellig-nichterig een koosnaampie te gaan verzinnen voor zo’n over de hoofden van de burger betaalde potsierlijk gebouw. Een stadhuis moet er zijn! Maar het had allemaal minder gemogen. Om dan lekker vrolijk, en dan vooral nu nu mensen moeite hebben touwtjes vast te knopen, gezellig en vrolijk een koosnaampie te bedenken!..elitair geneuzel…geen wonder dat het niet leeft onder de bevolking .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *