Spy vs. spy

In een vorig leven heb ik wel eens actie gevoerd tegen de honderden bewakingscamera’s in en rond het centrum van Zaandam. Een groot deel daarvan werd (en wordt) onwettig gebruikt. Het verzet was tevergeefs; de gemeente had totaal geen moeite met het illegaal bespieden van mensenmassa’s.

Inmiddels zijn we vele stappen verder. De techniek is de ethiek ver voorbij gesneld. Er leeft momenteel politieke commotie over PRISM, het Amerikaanse spionageprogramma waarmee wereldwijd email en andere communicatie wordt afgetapt. Leg de NSA-informatie naast de verzamelde Stasi-gegevens en je ziet een onthutsend beeld. De Nederlandse overheidsverontwaardiging klinkt overigens een tikje hypocriet. De directeur van een Nederlands hostingbedrijf maakte enkele weken geleden bekend dat hij verplicht is om elke dag enorme hoeveelheden privacygevoelige data te leveren aan justitie. Net als alle andere internetbedrijven en telefoonmaatschappijen. En bijna nergens worden zoveel telefoons afgeluisterd als in Nederland.  

Met zoveel technische overrompeling krijg ik bijna heimwee naar die knullige camera’s rondom de Dam, waarop veelal schimmige beelden van passanten zichtbaar zijn.

Overigens, voor alle mensen die zeggen geen moeite te hebben met het binnenhengelen van privégegevens, omdat ze niets te verbergen hebben: zend me even uw medisch dossier, uw pincode en een foto waarop u naakt poseert. In het kader van de door u gewenste openheid publiceer ik ze met liefde. 

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *