Boompjes dood door waternood

Plant een boom en je weet dat er voldoende water nodig is om hem in leven te houden. Dus als het niet met bakken uit de lucht valt, zul je de tuinslang moeten gebruiken. Of iets anders dat vocht afscheidt. Klinkt logisch, niet waar? Nee dus. Althans, niet wanneer de bomen deel uitmaken van het Zaanstedelijk bezit.

Een maand of wat geleden plantte de gemeente meer dan honderd bomen langs de Den Uylbrug. ‘Dustkillers’ noemden ze het groen. De bomen waren namelijk bedoeld om fijnstof af te vangen dat de auto’s en brommers op de Den Uylweg produceren.

Vorige week viel me op dat een flink aantal van die bomen neerslachtige blaadjes had. Ze hingen. En verschrompelden. Er waren zelfs bomen die geel begonnen te kleuren. En vervolgens bruin. Ze hadden, kortom, water nodig. Ooit, in de eerste weken nadat ze waren geplant, was er wel eens een sproeiauto langsgeweest. Maar nu het zo droog was bleef die vreemd genoeg achterwege.

Er was eerste hulp bij bomen nodig. En dus stuurde ik afgelopen vrijdag -het was inmiddels dik boven de 25 graden en kurkdroog- een mail naar de gemeente. Met de mededeling dat ze beter heel snel konden gaan gieten, omdat de bomen anders alleen nog geschikt waren voor de open haard. Nog dezelfde dag kreeg ik antwoord. Het luidde:
“Geachte heer / mevrouw, 

Uw melding is goed ontvangen en wij streven ernaar om deze binnen 5 werkdagen af te handelen.
Met vriendelijke groet, 
Gemeente Zaanstad.”

Een paar uur later werd deze boodschap gevolgd door een nieuwe mail:
“Uw aanvraag of melding 48046 is opgeschort. De reden hiervoor is ivm drukte.”

We zijn inmiddels bijna een week verder. Ik heb niets meer gehoord naar aanleiding van mijn mailtje. Sommige bomen zijn nu volledig uitgedroogd en vergeeld. Die kun je dus afschrijven. Voor een flink aantal andere dustkillers zie ik de toekomst eveneens somber in.

Maar geen nood. Ongetwijfeld komen er nieuwe gemeentelijke bomen. Ooit. Sommige bomen zullen zelfs voor de tweede keer moeten worden vervangen, als gevolg van een eerdere plantvergissing. Dat kost uiteraard een paar duizend euro’s, maar dat zal geen probleem zijn. Mark Rutte zei het al: geld moet rollen. Jammer alleen dat het uw belastinggeld is.

002
De herfst valt vroeg dit jaar

1 gedachte over “Boompjes dood door waternood”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *