De achterkant van het gemeentehuis

Plotseling hing er een nieuw bordje aan het gemeentehuis van Zaanstad. Aan de achterkant. Naast de armoedige noodtrap die, grofweg, het fietspad naast het spoor verbindt met het Stadhuisplein. De tekst op het bordje, met extra veel hoofdletters: ‘Toegang Stadhuis Mindervaliden. Gebruik intercom voor toegang. U wordt opgehaald.’

Dat de gemeente een fittie heeft met de Nederlandse Spoorwegen over het afmaken van het stationsgebied is bekend. Dat de hellingbaan tussen de Gedempte Gracht en het Stadhuisplein te stijl blijkt voor veel rolstoelgebruikers en andere fysiek gelimiteerde mensen is ook niet nieuw. En dat de roltrap en de lift naar datzelfde plein nogal eens hun diensten weigeren mag eveneens geen verrassing heten. De hoofdingang van het Kippenhok bereiken is voor sommigen net zo’n uitdaging als op je handen de Dam-tot-Damloop uitwandelen.

Maar om de ‘Mindervaliden’ daarom voortaan maar via de Provincialeweg en het fietspad naar de achterkant van het Zaanstedelijk bestuurscentrum te sturen? Waar ze afhankelijk worden gemaakt van een ambtenaar die hen, na een druk op de bel, komt ophalen. En in de tussentijd moeten wachten in een plaatstalen afwerkruimte, tussen de rokende werknemers (dit duistere hoekje is hét rookhol van de ambtenarij). Zo ga je anno 2013 toch niet met je gasten om. Is dit nou het resultaat van het vernietigende Ombudsman-rapport over de toegankelijkheid van het stadhuis? Ik sluit me aan bij de conclusie van (inmiddels oud-)Ombudsman Ulco van der Pol: “De onderzochte gedraging is in strijd met het vereiste van professionaliteit.”

Moet beter kunnen, Zaanstad. Veel beter. 

(Morgen meer gemeentelijke communicatie) 

004

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *