Geld en balk (7)

Gisteren het overzicht van de Zaanstedelijke fractiedeclaraties over 2010, vandaag hetzelfde over 2011. Veel spannender wordt het niet; het is een beetje een herhaling van zetten. Het zijn opnieuw veelal kleinere oppositiepartijen met grote monden die opvallen in negatieve zin. We noemen een Partij voor Ouderen en Veiligheid (één zetel), waar op uw kosten wederom flink werd gegeten (€1338,58). Een Democratisch Zaanstad (één zetel), dat ruim €1000,- aan niet gespecificeerde vergaderkosten maakte. En natuurlijk weer de Partij voor de IJsbaan (één zetel), waar de post ‘kantoor website’ €1473,81 zou kosten, terwijl er aan die website in geheel niets veranderde (van een kantoor is me niets bekend). En waar voor ruim €500,- werd weggegeten door raadslid Rob Goezinne, terwijl de posten ‘diversen’ en ‘representatie’ ook -laat ik het voorzichtig zeggen- dubieus zijn.

Van de andere partijen viel de ZOG wederom op, met het jaarlijks terugkerende promotiemateriaal, de braderiebezoeken en de kraamhuur (in 2011 €1890,47). De website was in 2011 ook weer prijzig: €1625,96. Dat is overigens een post die bij diverse andere partijen eveneens is te vinden, hoewel de gemeentelijke spelregels de declaratie daarvan niet lijken toe te staan.

Enfin, bekijkt u alle gedeclareerde en gehonoreerde bedragen hieronder op uw gemak. Verbaas u over het geschraap van uw volksvertegenwoordigers. Erger u desnoods. Wens dat, om te beginnen, Dagblad Zaanstreek er een kritisch artikel aan wijdt. Hoop dat het vanaf dit jaar allemaal beter wordt. En stem in maart 2014 de sjoemelende politici uit de gemeenteraad.

PvdA
VVD
ZOG
ZOG
D66
GL
SP
CDA1
CDA2
Trots1
Trots2
ROSA
POV
DZ
CU
PvdIJ
Dissels

2 gedachten over “Geld en balk (7)”

 1. Met belangstelling heb ik de serie ´Geld en Balk´ gevolgd. Er zitten inderdaad uitschieters bij. De redacteuren van het Dagblad Zaanstreek kunnen aan de bak met jouw werk.
  Nog enkele vragen zijn:
  – Waarom krijgen fractie-assistenten uit deze pot een vergoeding?
  – Waarom moet de Zaanse bevolking betalen voor propaganda (lees: websites) van sommige partijen?
  – Door wie en hoe worden de onkosten gecontroleerd?
  – Hoe is de stand van zaken bij de omliggende gemeentes Wormerland en Oostzaan?

  1. Goede vragen, Willem. Hopelijk heeft de gemeentelijke werkgroep die de declaraties nu onder de loep gaat nemen er een afdoende antwoord op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *