Lokale omroepen vallen om

Slecht nieuws voor de lokale omroepen. Volgens het Commissariaat voor de Media dreigt bijna een derde van de lokalo’s financieel ten onder te gaan. De vereniging die de lokale omroepen vertegenwoordigt, de OLON, stelt het nog wat scherper. Twee derde van de plaatselijke zenders zal verdwijnen, zegt directeur Hans Disch. De oorzaak: beknibbelende gemeenten. Het bedrag van €1,30 per huishouden per jaar dat ze uit het Gemeentefonds ontvangen wordt vaak maar ten dele uitgekeerd. Vandaar de geldmalaise.

Commissariaat en OLON zeggen dat fusies onvermijdelijk zijn. Disch verwacht dat er van 282 lokale omroepen maar zo’n vijftig tot honderd overblijven. Hetgeen de vraag oproept hoe Zaanradio er voorstaat. Eerlijk gezegd heb ik geen idee. De keren dat ik daar te gast was en luisteraars werden opgeroepen om live te anticiperen bleef het, op Aart Molenaar (DZ) na, stil. Het was evengoed keer op keer aangenaam en gezellig, maar de vraag is wel hoeveel toehoorders de zender trekt à €1,30 per huishouden. Betrouwbare luistercijfers zijn er niet. En hoewel -of misschien wel omdat- de makers passievol te werk gaan, zijn er de afgelopen jaren regelmatig heftige conflicten geweest in de studio. Bestuursleden en programmakers (allemaal vrijwilligers overigens) wilden nog wel eens met verhitte hoofden vertrekken, om nooit meer terug te keren.

Zaanradio moet volgens de B&W-plannen meeverhuizen naar het binnen Inverdan gedachte cultuurcluster. Vraag is of dat wel gaat lukken wanneer de komende jaren de overgrote meerderheid van de lokale omroepen verdwijnt. Of zou Zaanradio fuseren met de club waarmee het in het verleden zo’n ruzie had, de ook alweer vijftien jaar oude, Oostzaanse Radio 9?  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *