Zaanse mazelen

Zelf denken kan zelden kwaad. Meer mensen zouden het zo nu en dan moeten proberen, in plaats van volgzaam achter leiders en goeroes aan te lopen. Het kan ook geen kwaad om je verstand te gebruiken door kennis op waarde te schatten. Bijvoorbeeld als het gaat om het voorkomen van mazelen.

Vorige week telde Zaanstad twee kinderen (uit één gezin) met mazelen. Elders in Noord-Holland werden geen mazelen aangetroffen. De epidemie beperkt zich vooralsnog tot de Biblebelt en directe omgeving. Of dat zo blijft is de vraag: het RIVM heeft tot en met vandaag 921 mazelenpatiënten geteld, van wie er 21 in het ziekenhuis belandden. Maar dat aantal stijgt nog steeds. Bovendien worden veel patiënten niet gemeld bij de huisarts en blijven ze daardoor buiten de RIVM-statistieken.

De twee Zaanse patiëntjes waren slachtoffertjes van wat ‘kritische prikkers’ worden genoemd. Mensen die streng gereformeerd zijn. Antroposofen. Of simpelweg mensen die paranoïde worden bij het woord ‘inenting’. Je kunt vertrouwen op het Grote Boek, valse profeten of good old Rudolf Steiner bij het beantwoorden van levensvraagstukken, maar je kunt ook wat wetenschappelijke uitkomsten onder de loep nemen. Je vervolgens realiseren dat een inenting tegen mazelen nauwelijks risico’s met zich meebrengt. En voor bijna 100% bescherming biedt.

Volwassenen die kiezen voor een middenoor-, hersenvlies- of longontsteking omdat ze geen mazelenpreventie willen moeten dat zelf weten. Eén à twee op de duizend geïnfecteerden gaan er zelfs dood aan, maar ook dat valt voor grote mensen onder het zelfbeschikkingsrecht. Wanneer je oud genoeg bent is het je eigen verantwoordelijkheid om gezondheidszorg te mijden. Maar je kinderen opschepen met de potentieel verminkende en zelfs dodelijke gevolgen van je eigen waanzin is crimineel. Om het op z’n Bob den Uyls te zeggen: Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam.  

File:RougeoleDP.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *