De goede-doelenwedloop

De Amsterdam Swim dreigt kopje onder te gaan. De sponsors staan namelijk niet langer in de rij voor het goede doel van deze sponsorzwemtocht, schoon water. Voor het bijna gelijkklinkende maar veel jongere Amsterdam City Swim willen ze nog wel de portemonnee trekken. Maar daar is het goede doel dan ook de slopende ziekte ALS.

Goede doelen in combinatie met een sportprestatie zijn er genoeg. Waarom mensen niet simpelweg een giro uitschrijven zonder eerst zelf in beeld te willen komen is me niet altijd duidelijk, maar de prestatieformule werkt wel. En dus wordt er tegen bergen aangefietst (Alpe d’Huzes, Mont Ventoux), lustig gezwommen (Royal Amstel Swim, Amsterdam Swim, Amsterdam City Swim, ZuiderZeeZwem. En dan hebben we het alleen nog maar over de hoofdstad) of hard gerend (ontelbaar vaak).

Klein probleem: hoe minder aaibaar het onderwerp, hoe minder geld er binnen komt. En dus legt Amsterdam Swim het inmiddels af tegen Amsterdam City Swim. Ziektes zijn het meest in trek om voor te betalen. Zeker als het gaat om zieke kinderen. Zielige dieren doen het trouwens ook niet slecht. Gaat het om zieke kinderen die met behulp van dieren weer wat levenslust krijgen, dan kost het meestal nauwelijks moeite om donors te vinden.   

Fijn dat we met z’n allen zoveel geld over hebben voor de ‘strijd’ dan wel het ‘gevecht’ tegen potentieel dodelijke kwalen of voor de knuffelbeesten van deze globe. Maar wat jammer toch dat een groot deel van de door u bij elkaar gelopen, gezwommen en gefietste gelden belandt in de zakken van het management. Van kankerstichting tot Wereldnatuurfonds, de bazen nemen nog altijd de grootste hap uit uw gift.

Misschien de volgende keer eens wat geven aan een minder sexy, kleiner fonds? Eentje met een bescheidener beloning voor de top?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *