De teloorgang van De Telegraaf

De afgelopen week las u niet in Dagblad Zaanstreek dat de man die door zijn echtgenote in de Dordogne met een bijl werd doodgeslagen een Zaandammer was. U las in Dagblad Zaanstreek evenmin over het ernstige ongeluk op de Westzanerdijk in diezelfde week, waarbij een jonge man zwaargewond raakte na te zijn aangereden door enkele bromfietsers. Over het vertrek van de Zaanse Trots-fractie, die afgelopen week uit onvrede een nieuwe partij oprichtte, las u wel in Dagblad Zaanstreek, zij het een beetje laat en niet meer dan een zin of drie, vier.

Het Telegraaf-concern is eigenaar van alle regionale dagbladen van Noord-Holland. Van het belabberd functionerende Hyves, dat een miskoop van de eerste orde is gebleken. Van allerlei tijdschriften met een teruglopende oplage. En van De Telegraaf natuurlijk, dat momenteel sneller dan welk ander dagblad ook in elkaar stort. En dus wordt er bij het concern in blinde woede bezuinigd. Over de periode 2012-2016 zijn er al 350 ontslagen aangekondigd en donderdag kwam daar het bericht bovenop dat er de komende tijd nog eens 350 man/vrouw uit moet bij de Telegraaf Media Groep. 

TMG zit diep in de zorgen en de komende jaren zal dat nog veel erger worden, aangezien juist haar achterban zich in razend tempo oriënteert op het gratis nieuws dat volop te lezen is via internet en enkele treinkrantjes. Dat nieuws is weliswaar meestal oppervlakkig en regelmatig onbetrouwbaar, maar daar zitten veel (voormalige) Telegraaf-lezers minder mee dan die van, pak ‘m beet, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Vervelend is alleen wel dat de redacties van al die regionale dagbladen zo moeten lijden onder de financiële bloedarmoede bij TMG, hun moederbedrijf. Keer op keer verdwijnen ook daar banen. Zoals bij Dagblad Zaanstreek, waar de afgelopen weken alweer een paar redactieleden vertrokken. Een van de gevolgen van die voortgaande uitholling is dat de controlerende macht in de regio beetje bij beetje wegkwijnt. Duid het dus de resterende redacteuren en freelancers bij Dagblad Zaanstreek niet al te veel euvel dat hun nieuwslevering bezuinigingsronde na bezuinigingsronde inboet aan kwaliteit. Dat ligt minder aan de schrijvers dan aan hun bovenbazen. Al blijft het in de tussentijd jammer dat u de afgelopen zo goed als niets las over die bijlslag, dat ongeval en die politieke splitsing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *