Wilders for president…

Aan de wekelijkse politieke peiling door Maurice de Hond mag wat meer gewicht worden toegekend dan aan de vierjaarlijkse Zaanse poll van Dichtbij.nl. Maar in beide gevallen is wel te zien dat de uitersten heersen en de sentimenten meer ruimte krijgen dan het verstand. Het is nog ruim een half jaar tot aan de gemeenteraadsverkiezingen en als de voortekenen niet bedriegen krijgen we dan een electorale aardschok zonder weerga. Het is dat Geert Wilders (opnieuw) slechts in twee gemeenten deelneemt aan de stembusstrijd (Almere en Den Haag), anders zou het leed waarschijnlijk niet te overzien geweest zijn.

Op dit moment staat de PVV volgens De Hond op 30 virtuele zetels. Dat zijn er slechts vier minder dan de PvdA en de VVD samen. Zelfs met die andere klassieke middenpartij, het CDA, weten zij nog niet eens een derde van het electoraat aan zich te binden. Tel daar nog wat meer of minder centralistische partijen bij op (D66 en ChristenUnie) en nog altijd is een parlementaire meerderheid buiten bereik. Zo’n situatie is niet eerder vertoond in de Nederlandse geschiedenis.

Het is crisis. En mede daarom zoeken veel kiezers de vleugels op. Wijken ze uit naar de neezeggers PVV, SP en 50PLUS. Zie daar meer eens een constructief kabinet van te brouwen. Je zou er bijna van gaan hopen dat deze coalitie nog lang stand zal houden…    

(Voorspellinkje voor maart 2014: de lokale partijen gaan enorme winsten boeken.) 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *