Beren in Amsterdamse duinen

AMSTERDAM (ESP) – Amsterdam wil enkele tientallen overtollige beren en wolven vanuit natuurgebieden in Zuidoost-Europa verhuizen naar de Waterleidingduinen. De dieren moeten daar het aantal damherten op een aanvaardbaar niveau brengen.

De damhertenpopulatie in de Waterleidingduinen is geëxplodeerd. De afgelopen twee jaar nam hun aantal met 550 toe tot 2.000. Er is plaats voor 600 herten. De afgelopen winter stierven 200 dieren door voedselgebrek. Door de inzet van beren en wolven kan de populatie op een aanvaardbaar niveau worden gebracht.

De beheerders van natuurgebieden in de Karpaten in Roemenië, de Bulgaarse Rodopen en de Donaudelta willen meewerken aan het verhuisplan. Bij gebrek aan voldoende voedsel doen de beren en wolven zich in Zuidoost-Europa tegoed aan schapen en koeien. Herten spelen een belangrijke rol in de voedselketen, maar daarvan zijn er in Zuidoost-Europa onvoldoende.

Volgens een woordvoerder van Rewilding Europe zal met de komst van de roofdieren het natuurlijk evenwicht in de Waterleidingduinen worden hersteld. ‘Beren en wolven kwamen lang geleden ook al voor in Nederland. Ze zijn goed voor de balans in natuurgebieden.’ Een massale verhuizing van roofdieren naar Nederland is nieuw, voor zover hij weet. Waarschijnlijk worden de dieren in een fuik gelokt, verdoofd en in een vrachtauto geladen. Over de kosten valt nog niets te zeggen, maar ‘het is best een logistieke operatie’, aldus Rewilding Europe. Het is nog niet bekend wanneer de verhuisoperatie van start gaat.

File:Brown bear (Ursus arctos arctos) running.jpg

An Eriks Satirics Production

0 gedachten over “Beren in Amsterdamse duinen”

  1. NU.nl kopte van de week al:”‘Komst Roemenen en Bulgaren voldongen feit’
    …dus dat bedoelde ze. Canis lupus satirisch? Volgens mijn zoon, vervent wolvenliefhebber, niet. Ze komen wel steeds dichterbij, dus wie weet! Binnenkort in uw achtertuin?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *