Nieuwe boeken van Willem Visser en Judith Koelemeijer

De oplettende Zaankanter heeft hem vast wel eens voorbij zien komen op zijn oude herenfiets. Willem Visser (1957) lijkt altijd een beetje in zijn eigen geesteswereld te verblijven. Zijn rijwiel en zijn kleding stralen uit dat hij meer aan het geestelijke dan aan het materiële hecht. Past ook wel bij zijn beroep, filosoof. Onlangs kwam er een nieuwe vertaling uit van zijn hand. Van een als onvertaalbaar beschouwd boek nog wel, Georg Hegels Phänomenologie des Geistes. Volgens Visser is het een boek waarmee het de lezer ‘langzaam maar zeker duidelijk wordt hoe het komt dat we denken zoals we denken’. Knap dat hij de tekst van deze klassieker (1807) van bijna vijfhonderd bladzijden als eerste wist om te zetten in het Nederlands. En misschien nog wel knapper dat hij er een uitgever voor wist te interesseren. Hegel is voor een selecte groep fijnproevers, dus rijk zullen vertaler en uitgever er niet van worden. Maar wat is het belangrijk, zeker in deze cultureel schrale tijd, dat er zulke mensen zijn.

Van een heel ander kaliber is een ander boek met een meer dan Zaans tintje. De in Zaandam geboren Judith Koelemeijer (1967) heeft na Het zwijgen van Maria Zachea en Anna Boom een nieuw werk op de markt gebracht. Hemelvaart – Op zoek naar en verloren vriendin heet het. Ik haal even de flaptekst aan: “Zes vriendinnen gaan naar Griekenland op vakantie. Ze keren terug met z’n vijven en een doodskist.” Het waargebeurde verhaal gaat over het incident waarbij Koelemeijers vriendin, de West-Knollendamse Anna, na een motorongeluk sterft op het Griekse eiland Paros. Vreemd genoeg herinner ik me dat ongeluk nog. Het was 1985, de zomer dat ik tijdens een island hopping toevallig ook op Paros belandde. Eén eiland verder, op Naxos, ging ik ongenadig onderuit met een huurbrommer, waarvan de gashendel bleef hangen. Het was de eerste en laatste keer dat ik een brommer gebruikte. Terug in Nederland las ik in de krant over de stadsgenote die om het leven was gekomen tijdens dat bizarre ongeval. Een van de vele die plaatsvonden op de Griekse eilanden, al dan niet onder invloed van alcohol.

Twee literaire aanraders, zij het om heel verschillende redenen.

Overigens, op 5 oktober is Judith Koelemeijer te gast bij de Culturele Raad Zaanstad. Een aanrader, ook vanwege het overige programma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *