In aanbouw: Zaans liquidatieboek

Er zullen weinig Nederlandse regio’s zijn waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel liquidaties plaatsvonden als in de Zaanstreek. De illegaliteit schoot hier tientallen mannen (en een enkele vrouw) dood. Vooral vanaf september 1944 sneuvelden er nogal wat mensen. Meestal waren dat collaborateurs en zwarthandelaars. Ze leidden soms tot wrede represailles. Soms ook maakten de gewapende strijdgroepen vergissingen, met onnodige en zelfs onschuldige doden als resultaat. De ondergrondse aanslagen zijn om meer en minder begrijpelijke redenen tot vandaag de dag omgeven met raadsels en taboes.

Begin 2014 hoop ik daar een beetje verandering in te brengen, door alle eliminaties te beschrijven die plaatsvonden in de Zaanstreek of onder auspiciën van Zaanse verzetsgroepen. De mannen en vrouwen die zijn geveld door de kogels van het verzet krijgen een gezicht in een boek waarin ook, voor zover mogelijk, de daders en motieven achter de schietpartijen aan bod komen.

Hoewel ik inmiddels via gesprekken, literatuur- en archiefonderzoek veel informatie heb kunnen achterhalen, houd ik me aanbevolen voor meer gegevens, hoe futiel misschien ook op het eerste gezicht. Ze zijn van harte welkom via info@schaapschrijft.nl of 075-6313819. 

Willem Ragut
‘Foute’ politiecommandant Willem Ragut, in Zaandam geliquideerd door Hannie Schaft en Jan Bonekamp  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *