Zonnepanelen voor Hoogtij

HoogTij is een wat sneu, miljoenen verslindend project. Dat wat ooit Westzanerpolder heette en een aangenaam groen weidegebied was verviel tot een gebied waar stuifzand en onkruid het beeld bepalen. De met veel aplomb aangekondigde bedrijven kwamen namelijk niet naar dit opgespoten gebied, een paar uitzonderingen daargelaten. Na jaren stilstand is er nu weer een heel klein beetje vulling. Veel zoden zet het niet aan de dijk. Het is dat een van de gaten wordt opgevuld door een immense gevangenis, anders was de leegte helemaal niet te overzien.

Zaanstad heeft nog steeds de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Dat is een onmogelijke, zelfopgelegde taak, maar het streven is lovenswaardig. En misschien zijn er wat vliegen in één klap te slaan. Bijvoorbeeld door HoogTij vol te zetten met zonnepanelen. In veel landen bestaan zulke energievelden al, maar Nederland is op dat gebied vooralsnog zuinig. De panelen zijn momenteel goedkoper en effectiever dan ooit. Zonne-energie bevordert de klimaatneutraliteit stukken beter dan industrie. De gemeente wordt minder afhankelijk van externe stroomleveranciers. De bewoners in de omgeving hoeven niet aan te kijken tegen een bedrijventerrein. En op deze wijze levert HoogTij eindelijk wat op. Een win-winsituatie? Of zie ik iets over het hoofd?

  

0 gedachten over “Zonnepanelen voor Hoogtij”

  1. Linette Pielkenrood

    Kan me nog heel goed herinneren, toen Hoogtij werd ontwikkeld, dat de ambitie was het geheel energie neutraal zou moeten worden. Fabrieken die warmte produceren zouden dat moeten delen met kantoren die warmte gebruiken. Voor deze doelstellingen zou het gebied worden beheerd door Parkmanagement. Het neerzetten van zonnepanelen zou daar een begin van kunnen zijn. Als deze later in de weg zouden staan zet je ze boven op de daken van de bedrijven die er gaan komen.

    1. Als gevolg van de economische crisis en het wegblijven van bedrijven op HoogTij heeft de gemeente het energieneutrale verhaal sterk afgezwakt. Nu zijn ook minder milieuvriendelijke bedrijven er van harte welkom.

  2. Top idee, misschien enige wat niet mee werkt is aantal zon uren?En een idee waar ze heen moeten als ineens Hoogtij helemaal vol komt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *