Zaandam gaat shopstappen

Het idee lag al jaren op de plank, zoals dat soms loopt met mindere ideeën. Het gaat al mis bij de naam, ‘shopstapper’. Bij wie er nu niet onmiddellijk een lichtje gaat branden, dat is een vervoermiddel. Een uitvergroot golfkarretje waarmee u onder leiding van een chauffeur via de pittoreske Vinkenstraat en de minstens zo aantrekkelijke Rozengracht vanaf 2014 een rondje kunt maken. Begin- en eindpunt is de Burcht. Het centrum van Zaandam is namelijk zo immens groot dat het vrijwel onmogelijk is om lopend van de Burcht naar, pak ‘m beet, de Gedempte Gracht te komen. Dat is namelijk wel vijfhonderd meter. En dus moet er een elektrisch karretje om de Gedempte Gracht heen gaan rijden. Van maandag tot en met zondag. Daarvoor zijn twee à drie leasevoertuigen nodig. Die kosten €35.000,- tot €47.500,- per jaar. Mits de autootjes worden bestuurd door vrijwilligers. Anders gaat de prijs omhoog naar meer dan een ton op jaarbasis.

En hoe gaan we dit fantastische plan bekostigen? Wel, door sponsoring en reclame (€10.000,- tot €25.000,-), door het parkeertarief op de Burcht te verhogen (€3000,-  tot €12.000,-), door een ‘bereikbaarheidsfonds’, door provinciale bijdragen en door de ondernemers in de binnenstad geld afhandig te maken. “Indien gewerkt wordt met vrijwilligers en voldoende sponsoring is een financiële dekking (nagenoeg) mogelijk”, schrijft het college optimistisch in het Verkeersplan Zaandam Centrum.

Er is niet onderzocht hoeveel mensen er op de Burcht parkeren. Hoe lang ze daar staan. Waar ze zoal heen gaan vanaf de Burcht. Hoe groot de kans is dat er sponsors/adverteerders zijn voor dit plan. En of de -toch al door de crisis getroffen- winkeliers willen meebetalen aan het boemeltje. Het is, kortom, een plan vol ongefundeerde aannames en wishful thinking.

Morgen mogen de raadsleden er hun plasje over doen. Haal er een streep door, zou ik willen adviseren. Dit is weggegooid geld. 

Shopstapper

0 gedachten over “Zaandam gaat shopstappen”

  1. Men zou zich de ogen uit de kop moeten schamen daar in de zaanse politiek. Ff parkeren duurder maken en ondernemers (meer) laten betalen om dit beschamend “project” te bekostigen. Geen wonder toch dat mensen zo weinig op hebben met politiek. Het gaat maar door en gaat maar door. Eerst een té duur gemeentehuis (op een té prominente plaats) en ondertussen nóg meer van dat soort geldverslindende prestige projecten. SCHAAM JE DIEP!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *