De ondergang van de middenstand

Volledig is mijn opsomming bij lange na niet. Maar ik vind het opvallend dat het afgelopen jaar een reeks van vertrouwde Zaanse bedrijven er mee stopte. Ondernemers die al vele tientallen jaren bestonden. Boekhandel Pasman in Wormerveer bijvoorbeeld. Van der Leeden in Zaandam. Elswijk (idem). Fashion Corner (idem). Met name de buitenring van Zaandam (de Gedempte Gracht dus uitgezonderd) en Wormerveer hebben het momenteel zwaar te verduren.

De crisis, de leeftijd, de bereikbaarheid, de concurrerende megaconcerns en internet deden bovenstaande ondernemingen in meerdere of mindere mate de das om. Da’s jammer en da’s triest. Tegelijkertijd: het blijft niet bij deze oude familiebedrijven. Er vallen namelijk steeds meer en sneller winkels om. Ook als de economie weer aantrekt zal aan dat gegeven weinig veranderen.

Het is wel de kunst om er op in te spelen. Ook als gemeente. Zorg dat er onderscheidende en opvallende zaken in de stad komen. Maak het winkelgebied aantrekkelijk(er). Bouw niet nog meer verkooppunten. En laat de grote winkelketens in de buitengebieden niet te veel concurreren met de middenstanders in het veel duurdere centrum. Dus sta bijvoorbeeld geen Decathlon toe aan de rand van de stad. Het is de doodsteek voor de kleine sportzaken in het hart van de stad.

De ontwinkeling neemt ongetwijfeld toe, vooral door de verkoop via internet. Maar er zijn wel mogelijkheden om het verlies binnen de perken te houden. En dan denk ik niet aan een shopstapper

0 gedachten over “De ondergang van de middenstand”

  1. Linkies op mijn oude telefoontje werkten niet, vandaar. Maar heb ’t gezien op de computer. Ben zelf een oud gladoor. De winkel van Pasman was voorheen van Fam. Gorter(dat weet jij). Daar heb ik jaren boekjes gekocht en besteld als ook maandbladen. Ik ben in 1988 bij Wessanen meel b.v. begonnen. In 1992 is dat verkocht, en nu is er weinig van over. Er was een bakker in Wormerveer die kreeg zijn meel uit Duitsland! Ook hier was er moordende concurrentie. Trouwens; op de site van de hist. Ver. W’veer staat een voetbalfoto WFC-QSC net na de bevrijding. Spelers o.a. E. Schaap en m’n opa. Familie van jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *