Wil de laatste PvdA’er…

Nadat eerder al PvdA-Kamerlid Désiree Bonis opstapte vanwege de idealenuitverkoop in haar partij verliet afgelopen woensdag ook haar collega Myrthe Hilkens de fractie. De sociaal-democraten waren haar te liberaal geworden. Een paar pagina’s verder in de Volkskrant waarin bovenstaand bericht stond, pronkte Marcel van Dam. Een flink deel van het interview met hem ging over zijn vertrek bij de PvdA, alweer een paar jaar geleden. Hij vond die partij eveneens te rechts en te beginselloos geworden.

Het kan ook anders. Soms doen met hun geweten worstelende PvdA’ers geen stap naar links, maar naar rechts. Willem Drees verliet zijn partij om die reden al in 1971. De Zaanstedelijke PvdA heeft haar ideologische veren ook al jaren geleden verruild voor een VVD-blazer, met de toelating en bescherming van de Zaanse bajesboten als triest dieptepunt. De overstap die de toenmalige verantwoordelijke PvdA-wethouder maakte naar de VVD -hij staat daar inmiddels op de groslijst voor de komende verkiezingen- mag dan ook geen grote verwondering wekken. Beide partijen lijken simpelweg te veel op elkaar, zij het dat de PvdA meer op de VVD leunt dan andersom. Ideologie is bij de PvdA tegenwoordig een besmet woord, gebrek aan profilering en onhandig pragmatisme c.q. opportunisme bepalen het gedachtengoed. 

Denk in maart 2014, als er gemeenteraadsverkiezingen zijn, nog eens terug aan die oude wijsheid: socialisten met liberalen, verraad van idealen.

0 gedachten over “Wil de laatste PvdA’er…”

  1. Het artikel begint met: “Nadat eerder al PvdA-Kamerlid Désiree Bonis opstapte vanwege de idealenuitverkoop in haar partij..”. Die Bonis maakt gebruik van de wachtgeldregeling. €70.000,- tot €110.000,- vangt zij voor niets doen. Uit principe had ze daarvan af kunnen zien, maar waarschijnlijk is dít haar ideaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *