Populair: politieke partnerruil

Afgelopen vrijdag wijdde ik een paar zinnen aan PvdA’ers die hun fractie c.q. hun partij in de steek lieten. Een enkeling van deze nestverlaters koos voor een andere partij. Zo’n stap was vroeger eerder uitzondering dan regel, maar is tegenwoordig aan de orde van de dag. Vorige week nog werd bekend dat in Den Helder de volledige Trots-fractie en de wethouder zijn overgestapt naar andere partijen (vooral naar de VVD overigens). Alsof je van broek wisselt.

Tien jaar geleden bestond ongeveer een derde van de Zaanstedelijke gemeenteraad uit overlopers. Dat was grotendeels een gevolg van het ontploffen van de ZOG-fractie. De scherven van die groepering kwamen terecht bij diverse andere oude en nieuwe partijen. Alsof het ging om voetbaltransfers waaierden de dames en heren politici uit naar andere clubs. Opvallend is dat door de jaren heen vooral de VVD iedereen binnenhaalde, ongeacht of ze van links van rechts kwamen. Beginselvastheid is blijkbaar geen liberale waarde. 

Maar hoe staat het er vandaag de dag voor in de raad van Zaanstad? Hoeveel beginselvaste partijgangers telt de raad en hoeveel zwervers zijn er onder onze 39 volksvertegenwoordigers. Een kort en hopelijk volledig -ik denk het niet- overzicht, in alfabetische volgorde.

  • Roël Dissels (Progressief Burgerbelang). Voorheen NPS, PvdA, GroenLinks, Democratisch Zaanstad, Fractie-Dissels.
  • Joke Havik-Schaft (Zaanse Inwoners Partij). Voorheen Trots.
  • Dirk de Hen (GroenLinks). Voorheen D66.
  • Marco Mandjes (VVD). Voorheen Democratisch Zaanstad.
  • Aart Molenaar (Democratisch Zaanstad). Voorheen ZOG.
  • Annejon Oosterkamp-Veenswijk (VVD). Voorheen ZOG, Gemeentebelangen.
  • Henk Stevens (Zaanse Inwoners Partij). Voorheen Trots.

Minimaal zeven van de huidige raadsleden gaven dus eerder in een politieke functie met hun stem en beginselen uiting aan het gedachtengoed van een of meer andere partijen. Of dat er veel zijn laat ik aan u over. Of deze politieke partnerruil goed is voor het vertrouwen in de politie als stabiele factor waag ik te betwijfelen. Vast staat in ieder geval wel dat vreemdgaan van alle tijden is, zij het dat het tegenwoordig voor sommigen wel heel aantrekkelijk blijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *