Anonimiteit soms gewenst

De Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post stopt met het toelaten van anonieme reacties. De digitale agressie liep er namelijk de spuigaten uit. Nederland kent dezelfde schuimbekkerij. Lees bijvoorbeeld de boodschap van ene ‘Jojan’ op het Dichtbij.nl-bericht dat Zaanstads burgemeester Faber is herbenoemd. ‘Steekpenningen’, tetterde Jojan onmiddellijk op het digitale platform, zonder nadere toelichting of bewijzen. ‘Wegwezen.’ (Wegens ruimtegebrek bespaar ik u de vele begeleidende uitroeptekens.) Lafheid kenmerkt deze identiteitsloze schreeuwer. Die karaktereigenschap hebben helaas velen op het internet.

Het kan ook anders. Toen ik een paar weken geleden naar aanleiding van een bericht een aardig, maar anoniem mailtje ontving haalde ik uit nieuwsgierigheid het gebruikte mailadres door Google. Het leverde één positief resultaat op. Het adres was terug te vinden op een gastenboek van een pornosite. Onderaan een bericht waarin een ‘zalige webcam-sessie’ en ‘een geile donder’ een rol speelden. Kort daarna ontving ik een nieuwe boodschap van de onbekende mailer. Zij het dat hij dit keer wel zijn eigen naam gebruikte. Het bleek een oude bekende te zijn.

In sommige situaties is het beter als de anonimiteit gehandhaafd blijft. 

0 gedachten over “Anonimiteit soms gewenst”

  1. Haha…je ontvangt een anoniem mailtje en het gebruikte mailadres haal je door Google? Ik mis iets denk ik. Maar goed, de boodschap is duidelijk: oorlog aan de anoniemen! Alles is geoorloofd om anoniemen monddood te maken, te ontmaskeren etc. etc. Laten we razzia’s houden om anoniemen het zwijgen op te leggen. Het gebruikte voorbeeld van jou van die “Jojan”, is niet echt representatief als voorbeeld van een scheldende anonieme. Hij/zij riep:” steekpenningen..wegwezen!!!”, meer niet!!!!!! Er zijn nog wel betere voorbeelden te verzinnen. Daar komt nog bij dat het misschien zo is dat men niet om hun mening lastiggevallen dienen te worden. Ik zie al dat er iemand voor mijn deur staat bij mijn vrouw en kinderen om met mij een stevig robbertje te vecht-discussiëren terwijl ikzelf niet thuis ben! Dan benne de rapen toch echt gaar hoor Erik, dat kan ik jou toch wel ff zeggen. Nee, dan beter toch op een forumpie als dichtbij, of zoals jij jouw blog “meningen en feiten” noemt. Waar je je mening achterlaat, mekaar soms voor egoïst uitmaakt maar elkaar niet bedreigd. Terug grijpend naar Dissels; wat hij in 1977 gedaan heeft is een (licht) vergrijp. Zelf zeg jij dat jij niet weet of hij daarvoor toen gestraft is!!! Dan is het des te schrijnender om hem daarmee alsnog te confronteren!! Misschien heeft hij zijn straf gehad? Maar nee; jij mag hem niet en dan vind jij jouw werkwijze geoorloofd, basta! Want zeg je nog dat waarschijnlijk ik meer begaan ben met Dissels dan jijzelf en dat je je weer bezig gaat houden met een andere hobby! Iemand(dissels in dit geval) zwartmaken is dus één van jouw hobby’s. Maar, gutgut, godzijdank doe jij het niet anoniem, en dat is het verschil met anonieme brallers(?). Is het misschien ook zo dat zodra vrindjes van jou anoniem bevuilbekt worden, je je daar drukker over maakt dan ware het personen die jij toch al niet hoog hebt zitten. Een soort van klassenjustitie ofzo?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *