Eén klasse, grote klasse

Tijdens mijn reis naar Into the great wide open, afgelopen week, vielen me een paar zaken op. De baard is terug van weggeweest. Dit festival op Vlieland blijft het leukste dat ik ken. En de bezoekers zijn er on-Randstads vriendelijk.

Onderweg er naartoe signaleerde ik ook iets, iets dat ik eigenlijk al wist. De bus van Alkmaar naar Harlingen kende één klasse. Op de boot van Harlingen naar Vlieland was één klasse. En, bedacht ik, de metro en tram maakten eveneens geen onderscheid. Alleen de trein (en vooruit, het vliegtuig) kent nog een eerste en tweede klasse. Het gevolg is met name tijdens de spits merkbaar: de ‘paupers’ mogen als ingeblikte sardientjes over het spoor, de beter gesalarieerden vinden nog wel eens een zitplaats in een wat luxer en duurder treinstel.

Ik vind het niet van deze eeuw, dat klassenverschil in het openbaar vervoer. Wordt het niet eens tijd voor een campagne tegen de tweede treinklasse? Zeker nu de kaartjes opnieuw een stuk duurder (3,4%) worden? De inzet lijkt me duidelijk: iedereen eerste klasse!

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *