Westeinde vs. Westzijde

Het Parool drukte vorige week een vraaggesprek af met de Zaandamse tv- en praatjesmaker Rob Muntz. Tot tweemaal toe positioneerde de verslaggeefster zijn bedrijf aan ‘het Westeinde’. Ik heb even de plattegrond en Muntz’ website bekeken, maar het moest toch echt de Westzijde zijn.

Plaats een hoofdstedelijke journalist tien kilometer ten noorden van de Amsterdamse Dam en hij/zij raakt de kluts en de weg kwijt. Ontelbaar is het aantal keren dat in Het Parool de gemeente Zaandam opdook. Terwijl Zaandam toch al bijna veertig jaar een stukje is van de gemeente Zaanstad. De gemeente Westzaan was onlangs trouwens ook terug van lang weggeweest.

Zou er sprake zijn van pure onwetendheid? Is de blik te veel gericht op de grachtengordel? Een ministerie-ambtenaar verklaarde me het fenomeen als volgt: ‘Je hebt Nederland en je hebt Amsterdam.’

Toen een bevriende Parool-verslaggever een rijwieltocht door de Zaanstreek op papier zette, haalde hij Oostzaan en het in 1811 opgeheven Oost-Zaandam door elkaar. Het resultaat was een nogal verwarrende fietsroute. En dat terwijl hij slechts vijf kilometer van de Hempont woonde, in stadsdeel Westerpark. Of was het het Westeinde?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *