Zaanstad fietst er een foutje in

Wat is het toch met die Zaanstedelijke juristen? Keer op keer, jaar na jaar verliest Zaanstad juridische procedures en maakt de gemeente verkeerde wettelijke afwegingen. Dit keer blijkt het college in de fout te zijn gegaan met de oenige fietsvakken op het Zaandamse Rustenburg. De blauwe hokjes ter plaatse zijn goed voor een spelletje fietsendomino, maar deugen verder nergens voor. En ze voldoen ook nog eens niet aan de wet, gaf Zaanstad gisteren eindelijk toe. De Fietsersbond tekende vele maanden geleden al bezwaar aan tegen de maatregel dat je maar vier uur je rijwiel mag parkeren op het Rustenburg (daarna volgt verwijdering en een boete) en kreeg uiteindelijk gelijk. In een mager persbericht erkent Zaanstad nu dat ‘is gebleken dat het verkeersbesluit niet de juiste juridische grondslag bevat om te kunnen handhaven op een tijdsduur, in dit geval van maximaal vier uur.’ Wie vervolgens excuses verwacht van B&W komt bedrogen uit. “Het college betreurt deze gang van zaken en herstelt dit zo snel mogelijk, zodat de maatregel kan worden gecontinueerd.”

Wat het nog pijnlijker maakt is dat uitgerekend Inverdan-wethouder Robert Linnekamp verantwoordelijk is voor de blauwe fietsvakken en die hartstochtelijk verdedigt. In een vorig leven was Robert prominent bestuurslid van dezelfde Fietsersbond die hem nu op de knieën heeft gekregen. Hij had beter kunnen en moeten weten. 

Wie denkt dat Zaanstad na deze afstraffing overstapt op een goed fietsparkeerbeleid begrijpt het niet. De vieruursmaatregel en de bijbehorende wegsleep- en boeteregeling worden even opgeschort totdat B&W een bevrijdend zinnetje hebben opgenomen in de APV. En daarna gaat alles weer als voorheen (let vooral op het wegwaaiende label in het filmpje). Tenzij u creatief bent natuurlijk.

Sommige mensen denken dat de overheid er voor hen is. Helaas denken sommige overheidsdienaren soms het omgekeerde.


Foto: Fietsersbond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *