De PvdA en de faaljager

Is de PvdA-Zaanstad voor of tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter? De vraag is actueel. Niet alleen omdat de landelijke PvdA-fractie op het punt staat om definitief een knoop door te hakken, na eerder voor, tegen, voor, tegen wisselend genuanceerd te zijn geweest, maar ook omdat diverse andere PvdA-afdelingen al publiekelijk stelling hebben genomen tegen de komst van de nieuwe straaljager. En dat ook is gevraagd aan de Zaanse sociaal-democraten.

De Zaanse PvdA is echter vooralsnog stil. Ooit een van de belangrijkste en grootste Nederlandse afdelingen, met meer dan duizend leden, is de plaatselijke sociaal-democratie verworden tot een lichtroze muis, een ideologie-arme club met veel weglopende leden. In dat opzicht zijn ze helaas een kopie van de landelijke partij.

Begin juli verscheen er overigens wel een JSF-berichtje op de lokale PvdA-site. De collega-afdeling Hollands Kroon riep de PvdA-Zaanstad (alleen de PvdA-Zaanstad?) op om ‘een initiatief te steunen om nee te zeggen tegen de JSF’. Daar bleef het bij. Op geen enkele manier werd duidelijk of de Zaanse tak deze oproep onderschreef. Verder dan een persoonlijke reactie van raadslid Fred Smout dat ‘idealiter een minder geavanceerd vliegtuig’ de beste keus zou zijn kwam het niet.

Morgen komt Maurice de Hond met zijn nieuwste politieke peiling. Vorige week had de PvdA nog elf virtuele zetels. Voor volgende week zet ik in op tien.

Update: En ja hoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *