Publicaties dankzij Publeaks

Ik heb me laten vertellen dat in de eerste dagen dat Publeaks gebruikt kon worden er zo’n zestig tips binnenkwamen. Onder de anonieme tipgevers zaten veel querulanten, van het type dat Marsmannetjes had ontmoet of permanent door alle inlichtingendiensten zou zijn afgeluisterd. Maar er was ook waardevol materiaal. Gisteren meldde de Volkskrant dankzij Publeaks hoe een zorgconsultant in een maand tijd een ton bij elkaar sprokkelde voor zijn advieswerk.

Voor wie Publeaks niet kent: het is een systeem dat het mogelijk maakt om als klokkenluider op te treden zonder dat de identiteit van de melder bekend wordt. Er werken vijftien meer en minder (Powned…) serieuze media aan mee, die dankzij een versleutelingssysteem de veiligheid van de afzender denken te kunnen garanderen. Ik vind het een mooie methode om de in de verdrukking geraakte -want kostbare- onderzoeksjournalistiek een steuntje in de rug te geven.

De vijftien media die nu kunnen worden ingeschakeld opereren allemaal landelijk. Het lijkt me een goed idee als ook de regionale media hun krachten bundelen en een soortgelijk systeem opzetten. Sommige klokkenluiderstips zijn niet interessant voor landelijke media, maar wel voor plaatselijke.

Zolang de lokale Publeaks nog niet in de lucht is, kunt u uw tips over frauderende bestuurders, te zwaar declarerende ondernemers en belangenverstrengelingen bij mij kwijt. Beperk het svp wel tot de Zaanstreek. Verder reikt mijn actieradius vooralsnog niet.         

    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *