Big Brother kijkt steeds verder

Het aantal camera’s in het vaderlandse straatbeeld neemt steeds verder toe. Waarbij het er ook nog eens weinig toe lijkt te doen of ze voldoen aan de toch al magere wettelijke regels. De NSA kan zo ongeveer elke mail lezen. Nederland is Europees koploper op het gebied van telefoontaps. De digitale mogelijkheden om uw privéleven bloot te leggen zijn inmiddels bijna eindeloos. En ze worden benut ook, niet in het minst door de overheid.

Verder dan wat amechtig gesputter over de inperking van de persoonlijke levenssfeer komen we niet, met z’n allen. Nou ja, allen… Bij veel mensen leeft het beeld dat wie niets te verbergen heeft zich ook geen zorgen hoeft te maken. Het is de naïviteit ten top.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de Nederlandse inlichtingendiensten steeds meer mogelijkheden gekregen. Er wordt nu enigszins op bezuinigd, maar zeker na 9/11 nam de slagkracht van de AIVD en haar binnenlandse partners enorm toe. Wie wil weten hoe de diensten in het verleden opereerden, moet eens een blik werpen op de site van Stichting Argus. Daarop staan duizenden documenten uit de krochten van de Nederlandse inlichtingendiensten. Ze vormen overigens niet meer dan het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Alleen al de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst beheert dossiers van enkele honderdduizenden mensen.

George Orwells boek 1984 is allang achterhaald. We zijn inmiddels in vele opzichten vele stappen verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *