Havenbuurt te hoog?

De Zaandamse Havenbuurt is een tikje aan het verloederen. Grofvuil dat wekenlang langs de stoep staat, verzakkende straten, hangjongeren die straatmeubilair vernielen; dat soort werk. In het hart van de buurt bevindt zich een braakliggende terrein, hetgeen de wijk ook geen goed doet. Tot een maand of wat geleden stonden daar woningen. Verpauperde woningen, verzameld in de Torneastraat, de Wyborgstraat en de Havenstraat. ZVH had ze kunnen opknappen (zoals Parteon elders in de buurt deed), maar koos voor sloop en nieuwbouw. Er komen 52 huizen terug voor de 56 die er eerst stonden.

De nieuwbouw is een paar centimeter hoger dan wat er eerst stond. En dat was voor een aantal inwoners van de Havenbuurt aanleiding om bezwaar aan te tekenen. Er zal straks minder zonlicht binnenkomen en dus is er een afname van het woongenot en vermindering van de woningwaarde, aldus de bezwaarmakers. Bovendien wordt er toenemende parkeerdruk gevreesd.

Eerlijk gezegd snap ik de bezwaren niet. De bouwvallige panden die er eerst stonden leken me bij uitstek een afname van het woongenot, leidend tot een vermindering van de huizenprijs. Nieuwbouw zou juist een opwaardering kunnen betekenen. En hoe de parkeerdruk toeneemt wanneer er minder huizen worden gebouwd dan er voorheen stonden begrijp ik ook niet.

Volgens mij kunnen de bewoners beter bezwaar aantekenen tegen een ander facet. Wat een saaie, zielloze cataloguswoningen heeft ZVH in de aanbieding. De oude bebouwing kenmerkte zich mede door kleine versieringen, detailleringen die nog wat kraak en smaak toevoegden aan de arbeidershuisjes. Dat alles ontbeert de geplande nieuwbouw. ZVH zou de wijk eer betonen door iets meer terug te grijpen op de geschiedenis.  

Havenbuurt
De nabije toekomst? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *