Harakiri op z’n Zaans (1)

De afgelopen week gepresenteerde begroting 2014-2017 van Zaanstad is een waar smulwerk voor masochisten. Dat de gemeente volgend jaar €60 miljoen moeten bezuinigen, met dank aan de Haagse slagers, is uiteraard meer dan pijnlijk. Maar dat het daarmee wenselijk wordt geacht ook de laatste idealen in het vuilnisvat te kieperen is meer dan tragisch. De komende dagen zal ik proberen wat voorbeelden te geven uit de slechtste begroting sinds vele jaren.

Laat ik beginnen met de tekst die op bladzijde 30 pal onder het kopje over Baanstede staat. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, mensen die als gevolg van fysieke en psychosociale beperkingen niet of nauwelijks kunnen worden ingeschakeld in het reguliere werkproces. Bedenk dat Zaanstad tot voor kort in de top-tien stond van meest sociale Nederlandse gemeenten. En vraag je af hoe het kan dat de wethouders van de PvdA en GroenLinks akkoord zijn gegaan met de volgende hardvochtige VVD-tekst (waarschijnlijk gedicteerd door het Teaparty-smaldeel van deze club): “We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid, op weg naar zelfredzaamheid. Werk gaat dus boven uitkering. Iedere burger heeft de verantwoordelijkheid om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien door middel van werk, ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Mensen van Baanstede, succes! Het lukt weliswaar veel HBO’ers en academici niet eens om in dit mede door de politiek veroorzaakte crisisklimaat een baan te vinden, maar jullie -‘de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’- slagen daar ongetwijfeld wel in.

(Wordt vervolgd)

 

0 gedachten over “Harakiri op z’n Zaans (1)”

 1. Beste Eric,
  Door omstandigheden een wat late reactie.
  Een goede zaak om goed de begroting te lezen. Maar lees dan ook goed.
  De door je aangehaalde tekst valt niet onder “Baanstede”. maar onder “subdoel 3 Financiële zelfredzaamheid”. Onder Baanstede staat “Belangrijkste uitgangspunt is dat alle SW-medewerkers worden begeleid naar een reguliere werkgever, zonder dat dit ten koste gaat van de sociale voorwaarden en rechtspositie van de SW medewerkers. Voor wie dit niet lukt blijft er een voorziening waar mensen naar vermogen kunnen werken”. Volgens mij niets mis mee, behalve de vraag of het zal lukken in het tempo dat men wil.

  Rienk Spiekstra

  1. Beste Rienk,

   Wanneer op bladzijde 30 van de begroting onder subdoel 2 staat dat het uitgangspunt is dat alle Baanstede-medewerkers ‘worden begeleid naar een reguliere werkgever’ en pal daaronder, bij subdoel 3, staat ‘dat iedere burger de verantwoordelijkheid heeft om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien door middel van werk, ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, dan lijkt me daar wel een samenhang tussen te lezen. Zeker in een tijd dat Baanstede financieel gigantisch wordt afgeknepen.

   1. Erik,
    Als eerst iets onder subdoel 2 staat en daarna iets onder subdoel 3 dan is dat in mijn ogen een nieuw subdeel met subdoel. In de begroting staat natuurlijk veel direct onder elkaar.
    Rienk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *