Harakiri op z’n Zaans (2)

De afgelopen week gepresenteerde begroting 2014-2017 van Zaanstad is een waar smulwerk voor masochisten. Dat de gemeente volgend jaar €60 miljoen moeten bezuinigen, met dank aan de Haagse slagers, is uiteraard meer dan pijnlijk. Maar dat het daarmee wenselijk wordt geacht ook de laatste idealen in het vuilnisvat te kieperen is meer dan tragisch. De komende dagen zal ik proberen wat voorbeelden te geven uit de slechtste begroting sinds vele jaren. Hierbij deel 2.

Dat Leny Vissers (ZOG) de Zaanse cultuur in rap tempo naar de rand van de afgrond brengt is inmiddels vrij algemeen bekend. Maar het is ontluisterend om te zien dat ze ook de weinige andere portefeuilles die ze mag beheren volledig laat leegplunderen. De collegepartners VVD, PvdA en GroenLinks zijn er in geslaagd om Leny volledig uit te kleden. Een slimme zet wellicht, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 (de drie genoemde partijen staan er electoraal belabberd voor), maar het is funest voor de stad. 

Bekijk bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘Wijkgericht werken en beheer’ in de begroting, een van de weinige verantwoordelijkheden die ZOG-capo Vissers zijn toevertrouwd. Leny streeft er onder meer naar om de publieke waardering voor een schone en veilige openbare ruimte omlaag te brengen van een 7,7 in 2013 naar een 5,7 in 2014. Waar een beetje wethouder zoekt naar mogelijkheden om betere rapportcijfers te verwerven, kiest Leny een nederlaagstrategie. Ze legt zich er al bij voorbaat bij neer dat de waardering van de bevolking voor het onderhoud van de openbare ruimte flink gaat kelderen. Het percentage bewoners dat tevreden is over de afhandeling van klachten over de openbare ruimte zal volgens haar gaan teruglopen van 46% in 2012 naar 40% in 2014, ook zo’n cijfer dat te denken geeft.

Nu is de kans dat ze haar gelijk krijgt ook niet gering. Om de klachten van bewoners te voeden, kiest Leny er namelijk voor om vanaf volgend jaar het onderhoudsniveau in de wijken te verlagen, sierheesters te vervangen door (goedkoper) gras of ‘bosplantsoen’, parken te laten verloederen, parkbazen af te schaffen, afvalbakken en banken uit de openbare ruimte te verwijderen, afstervende bomen niet meer te vervangen en monumentale bomen naar hartenlust te laten kappen. Om maar een paar willekeurige maatregelen te noemen, Voor wie me niet gelooft: zie pagina 100 van de begroting.

Het raadslid Vissers was tegen alles waar wethouder Vissers voor is. Er is bij het hele Nationale Ballet geen danseres te vinden die spagaten kan maken als Leny.

(Wordt vervolgd)

Update: Dit zinnetje kwam ik vandaag toevallig tegens op de ZOG-website, onder het kopje ‘Uitgangspunten’: “Verbetering van de straatverlichting en meer geld voor het onderhoud van de bestrating en de groenvoorziening.”

ZOG

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *