Dagblad Aartstreek

Gisteren wijdde Dagblad Zaanstreek de opening van de streekpagina’s aan een anonieme brief. Iemand had een in krom Nederlands opgestelde tekst gestuurd naar zowel wethouder Jeroen Olthof als aan, in kopie, de gemeenteraad. Daarin werd onder meer beweerd dat de Zaandamse voetbalclub Zilvermeeuwen gelegenheid geeft tot het telen van wiet. Zowel Zilvermeeuwen-voorzitter Olthof als zijn zoon Jeroen zouden of konden daarvan weet hebben. De raadsgriffie van Zaanstad maakte een foutje door deze brief op het digitale Raadsinformatiesysteem te plaatsen. Goed en begrijpelijk gebruik is dat anonieme brieven daar normaliter geen plek krijgen. Ze kunnen bovendien geen formele status krijgen, ingevolge de Algemene Wet Bestuursrecht. En dus verdween de brief, na de ontdekking van de vergissing, weer van het RIS.

Jeroen Olthof ondernam overigens meteen actie. Hij legde contact met zowel de politie als met de besturen van Zilvermeeuwen en twee andere voetbalclubs die, aldus de anonymus, fusiebesprekingen hadden afgeblazen vanwege de wietplantage. Geen van de betrokkenen wist echter iets af van zo’n plantage. En dat gold ook voor vader en zoon Olthof.  Daarmee was de kous af, zou je kunnen denken. Andere bronnen dan die ene anonieme waren er niet en kwaadaardig geroddeld wordt er altijd.  

De meeste raadsleden konden de beschaving opbrengen om de ontvangen brief binnenshuis te houden. Zo niet Aart Molenaar van Democratisch Zaanstad. Hij had de tekst nog maar net onder ogen gehad toen hij er nog diezelfde nacht, om 3.29 uur, een Tweet aan wijdde: “Anonieme brief over wietplantage aan #Raad075 verdwijnt plotseling van het raads informatie systeem. Censuur? Actie wethouder?” Het zat hem duidelijk hoog.

Grote woorden waren dat, over die censuur en dat wethoudersingrijpen, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van de DZ-leider. De man die er een jarenlange traditie van maakt om het Zaanstedelijk college in het algemeen en Olthofs partij (de PvdA) in het bijzonder te bashen, had weer eens uitgehaald. Het voorlopig resultaat: we hebben nu een anonieme brief met niet onderbouwde beschuldigingen en een niet-anonieme Tweet met onjuiste verdachtmakingen. Het was netjes geweest als Aart Molenaar zich voor één keer terughoudend had opgesteld. En het was vanuit journalistiek oogpunt (één bron is geen bron, en een anonieme al helemaal niet) logisch geweest als Dagblad Zaanstreek deze kwaadaardige roddel uit de kolommen had gehouden.

Vraagje aan Aart en aan Dagblad Zaanstreek: Wat doen jullie als er een anonieme brief opduikt waarin raadslid Molenaar, zonder dat daarvoor -ook na onderzoek- een splinter bewijs voor is, wordt beschuldigd de spil te zijn van een kinderpornonetwerk of een internationale drugslijn? Artikel op de voorpagina, DZ-openbaring via Twitter?


Net vernomen van een anonymus: de echte naam van Aart Molenaar is Waldorf (rechts) 

0 gedachten over “Dagblad Aartstreek”

  1. Poehpoeh, wat een geleuter allemaal daar in dat gemeentehuis zeg. Maar Olthof heeft wel sterke banden met voetbalclub Zilvermeeuwen lees ik via Google. En dat acteert allemaal betaald door uw en mijn belastingcenten! #wieweetwatwillemwevermoetstemmenmaghetzeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *