Harakiri op z’n Zaans (3)

De afgelopen week gepresenteerde begroting 2014-2017 van Zaanstad is een waar smulwerk voor masochisten. Dat de gemeente volgend jaar €60 miljoen moeten bezuinigen, met dank aan de Haagse slagers, is uiteraard meer dan pijnlijk. Maar dat het daarmee wenselijk wordt geacht ook de laatste idealen in het vuilnisvat te kieperen is meer dan tragisch. Vandaag de laatste aflevering uit een serie van drie met voorbeelden uit de slechtste begroting sinds vele jaren.

Het kabinet introduceerde op Prinsjesdag het begrip ‘Participatiemaatschappij’. Het is een ander woord voor: zoek het zelf maar uit, want de overheid trekt zich terug. B&W van Zaanstad vindt dat wel een aardig concept, zo blijkt uit de begroting. Zo mag u, ongeacht uw problemen en belemmeringen, voortaan geheel zelf een baan zien te ritselen op de overspannen arbeidsmarkt en dient u vanaf 2014 zelf een deel van de openbare ruimte te onderhouden. Verder wordt vrijwilligerswerk steeds vaker een verplichting (het begrip ‘vrijwillig’ krijgt daarmee overigens een geheel nieuwe betekenis). En dan is daar natuurlijk nog de mantelzorger.

Zoals bekend wordt de zorg in Nederland aan banden gelegd. U hebt het in de nabije toekomst maar zelf uit te zoeken met uw zieke partner, uw hoogbejaarde ouders en gehandicapte buren. Mantelzorg is het nieuwe toverwoord. In het vocabulaire van B&W: “De gemeente gaat er daarbij vanuit dat mensen de regie op het eigen leven houden en hun eigen kracht en die van hun omgeving benutten.” Interessant is daarbij de collegeverwachting ten aanzien van de mantelzorgers. ‘Het percentage mantelzorgers dat aangeeft zwaar belast te zijn’ was volgens B&W in 2012 28. Begrijpelijk: het is niets niks om dag in dag uit hulp te moeten verlenen aan naasten omdat de overheid het steeds meer laat afweten. Maar is dat een bron van zorg voor het college? Het lijkt er niet op. In de begroting staat dat in 2014 naar verwachting 35% van de Zaanse mantelzorgers zwaar belast zal zijn. Hoe te voorkomen dat ruim een derde van de mantelzorgers zichzelf noodgedwongen de Ziektewet in helpt is nergens terug te vinden.

Ik denk dat ik de oplossing weet. B&W verplicht vanaf 2015 simpelweg de rest van de Zaankanters ‘vrijwilligerswerk’ te doen om die 35% aan overspannen mantelzorgers bij te staan. Laten we het ‘mantelzorg-plus’ noemen, opdat het toch nog een aardige klank krijgt.


Vrijwilligerswerk nieuwe stijl

0 gedachten over “Harakiri op z’n Zaans (3)”

  1. Dus ff kort door de bocht genomen kan het zijn dat op het vervoer van gehandicapten naar scholen bezuinigd gaat worden met alle gevolgen van dien en dat de Burgemeester er zo’n €800,- p/m op vooruit gaat .i.v.m. een groter inwonersaantal van Zaanstad. Óf dat er een gemeentehuis neergezet is wat minder geld had kunnen kosten(soberder en op een minder prominente plaats) en ondertussen Baansteders en culturele instellingen de dupe laten worden van bezuinigingen. Zoiets dus….ff kort door de bocht genomen dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *