Offerfeest

Moslims vierden deze week het offerfeest. Ik ben net terug uit Turkije. In een dorp was ik er toevallig getuige van dat op het veld van de plaatselijke camping een schaap werd geslacht. Het beest is waarschijnlijk in de vriezer verdwenen tot aan het Offerfeest. Kampeerders waren er overigens niet, dus er bleven geen getraumatiseerde toeristen achter als gevolg van een onthoofd schaap naast hun tent. Ondanks mijn achternaam en hoewel ik zelf geen vlees eet, bleef ook voor mij de schok binnen de perken.

In Oostzaan zit al sinds tijden een bedrijf dat wrede machines ontwerpt die in hoog tempo kippen naar de andere wereld helpen. Over het lot van dat vaderlandse pluim- en ander vee vóór hun gewelddadige dood zwijg ik maar. Alle – vaak nogal selectieve – protesten tegen de religieuze slacht ten spijt zie ik liever het villen van een schaap op een camping dat eerder leefruimte had dan de massale Hollandse kweek- en moordmethoden. Die zijn voor de buitenwereld weliswaar onzichtbaar, maar daarom niet minder wreed.

Een jaar of wat geleden liet Midas Dekkers op tv de lijdensweg zien van een kreeft die in kokend water werd gegooid. Het was zielig voor  het dier, dat vele seconden tevergeefs spartelde om uit de pan te klauteren, maar het gemartel zal veel beesteneters de ogen hebben geopend.   

Misschien moet ook hier af en toe publiekelijk een kip, schaap of ander dier worden gedood. Wie weet hoeveel vegetariërs het oplevert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *