De schrijver/dichter/politicus/dwarsligger Jacob Israël de Haan heeft sinds een paar maanden, eindelijk, zijn eigen monumentje in Zaandam, het stadje waar hij zijn vormende jaren doorbracht. Het grappige is dat de aandacht voor deze joodse grootheid toeneemt naarmate hij langer dood is. Zo wordt er gewerkt aan een biografie over zijn leven, de tweede al. En er vinden regelmatig lezingen plaats waarin hij centraal staat, met dank aan onder meer de Stichting Jacob Israël de Haan. Dat kan alleen maar worden aangemoedigd natuurlijk. Daarom maak ik graag wat reclame voor de -alweer vijfde- Jacob Israël de Haan-lezing. Die vindt op 31 oktober om 17.00 uur plaats bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (Oude Turfmarkt 129).
De historicus Ron Blom zal dan spreken over Jacob Israël de Haan en de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Uit het persbericht: “Binnen de SDAP brak in 1904 rumoer uit naar aanleiding van het verschijnen van De Haans Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse homoroman. De Haan raakte op de kweekschool onder de invloed van de Nieuwe Gids’ers, brak met zijn ouderlijk religieus joods milieu, zocht aanraking met de vrijdenkers en sloot zich aan bij de SDAP. Hoe dachten de socialisten om te gaan met eenheid en verscheidenheid binnen de heterogene arbeidersklasse? Welk effect had het kortstondig verblijf in de SDAP op De Haan, die weldra zou terugkeren tot zijn joodse wortels? Hoe veranderden binnen de Nederlandse socialistische beweging de opvattingen over homoseksualiteit en welke rol speelde De Haan daarbij?”
Ron Blom, die in het recente verleden ook het nodige publiceerde over de Zaanstreek, presenteert op 31 oktober ook zijn nieuwe boekje ‘Kanalje verenigt u, maar blijft u zelf’. Aanmelden kan via receptie-otm-ub@@uva.nl of 020-5257300.