Vreeman naar Groningen

Nog een paar dagen en Ruud Vreeman begint in de stad Groningen aan zijn derde jeugd. Uitgerangeerd als hij leek na in Tilburg als burgemeester te zijn afgeserveerd mag hij op 1 november beginnen als waarnemend burgemeester in Groningen. Dat afserveren gebeurde overigens onder leiding van de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn. Die laatste was op zijn beurt ooit een vriend en collega van Vreeman. Was net als Vreeman destijds zeer links. En was student in Groningen. Waarmee er een soort van cirkel min of meer rond is, al weet ik niet precies welke en hoe (ga ik nog eens goed over nadenken).

Er is nog een cirkel of iets wat daar op lijkt. Ruud Vreeman is namelijk benoemd door Max van den Berg, de commissaris van de koning in Groningen. De twee zijn partijgenoten en waren ooit actief op de linkervleugel van de PvdA. En in 1970 trad Van den Berg eveneens toe tot het college van B&W in de stad Groningen. Hij werd er wethouder, Ruud Vreeman wordt er nu dus burgemeester.

Er is een volgende parallel (ik ga even door met meetkundige symboliek). Toen Zaanstad in 1996 een nieuwe burgemeester nodig had, waren er uiteraard meerdere sollicitanten. Twee van hen drongen door tot de finale. Het waren Max van den Berg en Ruud Vreeman. Hoewel vooral de meeste dames in de Zaanse vertrouwenscommissie erg gecharmeerd waren van de goed gesoigneerde Van den Berg ging Ruud Vreeman er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor.

De toenmalige broedermoord heeft blijkbaar geen littekens achtergelaten bij Max van den Berg. Ruud Vreeman mag ongestoord aan de slag in het hoge Noorden. Ik wens hem daar meer rust toe dan hem in Tilburg werd gegund.   

 

0 gedachten over “Vreeman naar Groningen”

   1. En toch denk ik dat je je vergist. De benoeming van Vreeman heb ik als raadslid meegemaakt en die van Bruinsma niet. Het verhaal over vd Berg dateerde van voor mijn raadswerk.
    Ik durf er niets om te verwedden, maar toch ben ik nu even eigenwijs.

   1. Erik,
    Ik zat er in en van Kemenade dreigde met straf rechtelijke gevolgen omdat ik gezegd had tegen de pers (er is iets gebeurd) en dat mocht niet maar ik ben de cel ontkomen.
    Siem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *