Zwarte Piet of niet

Ik word een beetje moe van het Zwarte-Pietendebat. Voor- en tegenstanders bestoken elkaar op steeds hogere toon van racisme dan wel culturele verboden. Een dame van de Verenigde Naties gooit wat olie op het vuur met niet al te handige uitspraken. De Volkskrant besteedde vanochtend de hele voorpagina aan de discussie. Om er binnenin nog eens twee pagina’s aan toe te voegen.
Het is vanuit journalistiek oogpunt een heerlijk onderwerp. Lekker overzichtelijk, met -vergeef me de woordspeling- veel zwart-/witmeningen. De semi-nieuwssite Dichtbij.nl is daarvan een goed voorbeeld. De site plaatste eveneens een Pietentekst. Daarop reageerden, alleen al op het Zaanse deel van de site, vooralsnog niet minder dan 63 mensen. Meestal in de schrilste bewoordingen. Zes reacties waren dermate fel dat ze werden geblokt. Het tekent de felheid en het gebrek aan nuance.

Op sommige andere sites worden grensoverschrijdende uitingen niet geweerd. Het gevolg is een stroom van haat, waarbij zelfs niet wordt geschroomd om er de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog bij te slepen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier nog steeds om een discussie over een kinderfeestje.

In mijn dagelijks werk mag ik me bezighouden met het signaleren, voorkomen en bestrijden van discriminatie. Dagelijks komen er op mijn werk zaken voorbij waarbij ongelijke behandeling een rol speelt. In bijna alle gevallen gaat het om problemen die vele malen ernstiger zijn dan de vraag of het Sinterklaasfeest racistisch is. Mensen worden ontslagen om niet terzake doende kenmerken. Ze worden uit huis gepest vanwege hun geloof of seksuele gerichtheid. Er vallen soms gewonden als gevolg van racistische incidenten. Maar op een of andere manier is het een stuk moeilijker om voor dit soort misstanden aandacht en begrip te krijgen dan voor de discussie over Zwarte Piet.

Het Nederlandse poldermodel maakt de laatste jaren steeds vaker plaats voor het koldermodel.


Vooralsnog witte Piet

0 gedachten over “Zwarte Piet of niet”

 1. Ha Erik,

  Hoewel ik het met je eens ben dat er veel ernstiger vormen van discriminatie zijn die directe invloed hebben op het dagelijks leven van de gediscrimineerde, zoals inderdaad bijvoorbeeld ontslag. Toch wil ik graag opmerken dat de rol van Zwarte Piet bij de Nederlandse Sinterklaastraditie bijdraagt aan een cultuur waarbinnen discriminatie/racisme (vaker) voorkomt. Dat hier discussie over is ontstaan zou ik dus niet wegzetten als kolder.

  1. Hoi Debby,

   Ik denk dat we het wel eens zijn. Mijn ‘kolderkanttekening’ betreft niet zozeer de discussie als wel de ongekende felheid en de reeks onnozel- c.q. kwaadaardigheden die velen menen te moeten delen met de rest van de wereld.

 2. Ha Debby en Erik,
  “Toch wil ik graag opmerken dat de rol van Zwarte Piet bij de Nederlandse Sinterklaastraditie bijdraagt aan een cultuur waarbinnen discriminatie/racisme (vaker) voorkomt. “. Vind dit echt zó vergezocht. Kom dan met schrijnende voorbeelden i.p.v. een beetje elitair-populistisch meedoen met een kolderdiscussie!

  1. Weet je wat erg is; dit soort tweets “@MHeditor: @PietBakker Steun je actie helemaal. Dagelijks Sprinterleed met lamlullen in NS-pakjes met shagbuilen in de handen…”. Dit is geraffineerdere stempeldrukkerij van een 1e klas reiziger.

 3. Het is jammer dat de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij zo weinig weerklank heeft gevonden in de samenleving. Dan had het fenomeen zwarte-piet wellicht geen springplank hoeven zijn voor een nationaal debat over racisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *