De Peperstraat als crimineel bolwerk

Deze week verscheen het boek De jacht op crimineel geld. Daarin doen de Vrij Nederland-journalisten Marian Husken en Harry Lensink de zoektocht van de Nederlandse overheid op misdadig geld uit de doeken. Interessant vond ik vooral een voorpublicatie uit dat boek. Het is het verhaal over Rob Grifhorst, de man die vaak ‘de vijfde Heinekenontvoerder’ wordt genoemd. Al jaren is bekend dat Grifhorst veel geld stak in de aankoop van Zaandamse panden. In de Peperstraat, om precies te zijn.

In De jacht op crimineel geld wordt verteld hoe Grifhorst voor 13 miljoen gulden aan panden kocht in de Peperstraat. Hij werd op slag de eigenaar van het meeste vastgoed in deze straat. Volgens hemzelf dankzij geld dat hij had verdiend met de handel in keukens, volgens justitie een aankoop die werd gefinancierd met het losgeld van de Heinekenontvoering dat nooit was teruggevonden. De tip over het te koop staande vastgoed kwam van Cor van Hout, een van de Heinekenontvoerders en een goede vriend van Grifhorst. Het leverde Van Hout 1,3 miljoen gulden tipgeld op. Toen Grifhorst wegens belastingfraude de cel indraaide, onderhield een andere crimineel, Thomas van der Bijl, zijn Zaanse bezit. Zowel Van der Bijl als Van Hout zijn inmiddels geliquideerd. Eveneens een kameraad van Grifhorst was Willem Holleeder, die voor hem in de beveiliging werkte. Ook werkte Grifhorst samen met mensen als bordelenbaas Charles Geerts en Willem Endstra.

Hoewel Grifhorst zich de onschuld zelve vindt, heeft hij de schijn nogal tegen. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is het hoe, wat en waarom van de Peperstraat. Wat is er allemaal gebeurd in de lelijkste straat van Zaandam dat het daglicht niet kan verdragen? En welk Zaans medium gaat zich hier eens aan wijden?     


Rob Grifhorst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *