Louis Groen snoeit Zaans groen

Het is de laatste raadsperiode voor Louis Groen (PvdA). Op de valreep zet hij zijn aanval op de verZaansing van het Inverdangebied snoeihard door. Louis (en in zijn kielzog zijn collega René Tuijn) wil namelijk geen Zaans-groene geveltjes meer in het stadscentrum. 

Even voor de mensen die last hebben van hun korte-termijngeheugen: onder leiding van de Partij van de Arbeid werden in de jaren zestig en zeventig honderden karakteristieke Zaanse panden afgebroken en vervangen door geestdodende nieuwbouw als in de Peperstraat. Twee jaar geleden deed de Pvda-fractie noch de verantwoordelijke PvdA-wethouder iets om het authentieke, meer dan honderd jaar oude Zaanse pandje Gedempte Gracht 75 te redden. En nu schrijft het duo Tuijngroen een open brief aan wethouder Robert Linnekamp (toepasselijk: van GroenLinks) om de verdere vergroening van het Zaandamse hart tegen te gaan.

Wat is namelijk het geval? De C&A-kolos op de Gedempte Gracht krijgt -eindelijk- een nieuwe aankleding. Er wordt een Zaanse gevel tegenaan geplakt. En wat is de reactie van Groen/Tuijn? “Dat moeten we niet willen met z’n allen.” Waarna de twee betogen dat de gevel van V&D zo karakteristiek is. Had de PvdA maar een halve eeuw terug nagedacht over het centrum van Zaandam. Dan was er nu niet zo’n miljoenen kostende hersteloperatie nodig geweest.

Overigens, Dagblad Zaanstreek meldt vandaag dat ‘de illustratie van het ontwerp pas volgende week beschikbaar komt’. Maar hoe moeten we dit ontwerp van het nieuwe Zaanse C&A-compex dan interpreteren?


Cees&Arie nu

0 gedachten over “Louis Groen snoeit Zaans groen”

  1. Heeft de PvdA niet wat anders te doen? Het is al heel wat dat C&A in de gaten heeft dat het winkelpand van deze textielbaron foeilelijk is. Ongetwijfeld heeft het plan van de winkelketen ook een commerciële reden. Wie nu naar Zaandam vraagt krijgt immers de gevel van hotel Inntel te zien, betere reclame kan dat bedrijf niet hebben. Of heeft de PvdA ineens historisch besef door gedrochten van panden te laten voor wat ze zijn?

    P.S. Erik, de ouders van juffrouw Roubos hadden een bontwinkel – ik meen vlak naast C&A – en dat was ook een Zaans pandje. Ook al lang foetsie! En dat was jawel PvdA-beleid.

  2. Tja, hoe weten we dit.
    Een rondleiding aanvragen door Inverdan. Via het informatiecetrum.
    Dan hoor je nog eens wat. In het openbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *