Mein Kampf in de vrije verkoop?

Afgelopen vrijdag berichtte NRC Handelsblad dat de Amsterdamse Totalitarian Art Gallery exemplaren verkoopt van Mein Kampf, Hitlers haatzaaiwerk. Vrijwel meteen deed Federatief Joods Nederland aangifte. De verkoop van Mein Kampf is namelijk nog steeds verboden in Nederland, reden voor FJN om justitie op te roepen de boeken onmiddellijk in beslag te nemen. De organisatie deed ook aangifte tegen Wikipedia, waar het boek te downloaden is.

 Die laatste aangifte maakt geen kans. Wikipedia opereert vanuit het buitenland en daarop heeft de Nederlandse justitie geen invloed. De aangifte tegen de verkoop in Nederland is echter wel kansrijk. Er bestaat jurisprudentie waaruit blijkt dat het verkopen van Hitlers werk strafbaar is. Zelf heb ik overigens het boek een paar jaar geleden aangeschaft. Bij een Zaanse boekhandelaar. Die was dus strafbaar. Hij was er echter zo alert op dat de publicatie niet in handen zou vallen van extreemrechtse types dat ik het zonder gewetenswroeging kocht (overigens tegen een veel lagere prijs dan de Totalitarian Art Gallery vraagt).

Het toeval wil dat ik vorige week aanwezig was bij een bijeenkomst van het Landelijke Expertisecentrum Discriminatie (LECD), een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Deze justitiële poot wordt vaak te hulp geroepen bij de vraag of er ergens sprake is van discriminatie die strafrechtelijk vervolgd kan of moet worden. Ook Mein Kampf kwam ter sprake tijdens die bijeenkomst. Het LECD was en is nog steeds van mening dat de verkoop ervan strafbaar moet blijven. Mijn vraag waarom de Koninklijke Bibliotheek sinds een paar jaar wel tientallen nazibladen integraal op internet mocht zetten (de boodschap van die bladen verschilt echt niet van hetgeen Hitler in zijn boek verkondigde), maar Mein Kampf nog altijd geweerd bleef, leidde tot gepeins, maar uiteraard niet tot een aanpassing van het standpunt. Dat kun je ook niet à la minute verwachten. Als medewerker van het Bureau Discriminatiezaken blijf ik dus vooralsnog verplicht om (te adviseren) aangifte te doen indien er in de Zaanstreek of Waterland exemplaren van Mein Kampf in de handel verschijnen. U bent gewaarschuwd.

Persoonlijk ben ik echter van mening dat de Nederlandse staat, die het auteursrecht op Mein Kampf bezit, dit boek kan publiceren. Bijvoorbeeld als geannoteerde, wetenschappelijke uitgave, zoals in Duitsland gebeurt. Daarvoor heb ik verschillende argumenten. In willekeurige volgorde: het boek is dermate slecht geschreven en moeilijk te lezen dat het geen nieuwe nazi’s zal doen ontstaan. De meeste (neo-)nazi’s zijn bovendien niet alleen kwaadaardig, maar ook nogal dom en onbelezen. De kans dat er op de uiterste rechterkant van het politiek spectrum een markt wordt aangeboord is te verwaarlozen, zeker indien Mein Kampf als becommentarieerde publicatie wordt uitgebracht. Verder is, zoals hierboven al beschreven, Mein Kampf al integraal in het Nederlands te vinden op internet. En niet alleen via Wikipedia. Het verkoopverbod is dus achterhaald. Een ander argument mijnerzijds is dat Mein Kampf nu al verkrijgbaar is in veel bibliotheken (vraag er maar eens naar in de Bieb op de Westzijde). Dat mag, zonder problemen. Tot slot, als de Koninklijke Bibliotheek allerlei nazilectuur mag aanbieden, zie ik geen reden om Mein Kampf nog steeds tegen te houden. Het is goed dat dit boek, gezien de inhoud en de aanhangers ervan, jarenlang uit de schappen is gehouden, maar die tijd lijkt me nu wel passé.

mein kampf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *