Brechtje Kat bezingt Westzaan

Omdat de Zaanstedelijke raadsmeerderheid vanavond de lokale cultuur nog verder afknijpt, wil ik vandaag mijn stukje wijden aan iemand die de Zaanstreek bezingt. Brechtje Kat heet ze en ze werd 31 jaar geleden geboren in Westzaan. Daar kreeg ze verkering met haar buurjongen. Op haar 20-ste ging ze met hem samenwonen, op haar 21-ste ging het uit. Ze kon niet terug naar haar ouderlijk huis, want dan zou ze recht tegenover haar oude vlam blijven wonen. Dat was te pijnlijk. En dus verhuisde ze vol liefdesverdriet naar Amsterdam.

De boerendochter vond haar plekje in de hoofdstad, maar had soms nog wel eens heimwee naar het Westzaanse land. Ze raakte geïntigreerd door de overgang van het dorp naar de stad. Gelukkig kon ze dat gevoel kwijt in zang en teksten. Over twee weken presenteert ze in het Zaantheater een cd, Vaarland. Het geluid van de weilanden versus de stadshectiek is daarop terug te horen. Ik vind het nu al mooi, ook al heb ik er nog maar weinig van gehoord.

Om in de stemming te komen hieronder alvast wat fragmenten uit Vaarland.

       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *