Ameesing news!

Mees (de; mezen), kleine vogel van de familie van priemsnavelige zangvogels, die van insecten en vruchten leven (Paridae); de zwarte mees (Parus ater), klein van formaat, levend in naaldbossen; (uitdr., veroud.) iem. blij maken met een dode mees, iem. blij maken met een dode mus; – (in ’t bijz.) koolmees, pimpelmees.

Aldus de Dikke van Dale. Wellicht kan daar over een tijdje een betekenis bijkomen. Iets over een succesvolle Zaanse politieke partij, opgericht in het najaar van 2013. Maar ik denk het niet. Wat die partij Mees betreft, een inititatief van moeder en dochter Hille-Geugjes, ben ik bang dat alleen de omschrijvingen ‘blij maken met een dode mees’ en ‘klein van formaat’ van toepassing blijven.

Ria Geugjes was eerder lid van de CPN en van GroenLinks en zat voor die laatste partij jarenlang als raadslid en wethouder in de gemeenteraad van Zaanstad. Als wethouder stapte Ria overigens voortijdig op, in 2000. Ook Saskia Hille zat namens GroenLinks in de gemeenteraad, van 2002 tot 2008. En evenals haar moeder verliet ze de politieke arena voortijdig. Hoewel GroenLinks haar jarenlang liefdevol verzorgde, kiest Saskia nu voor de oprichting van een nieuwe club: Multicultureel, Eerlijk, Evenwichtig, Samenleving. Oftewel Mees.

Toen Saskia nog in de raad zat sprak ze regelmatig grappenderwijs met mede-raadslid en vriendin Barbara Visser (VVD) over de stichting van een nieuwe partij. Fris & Fruitig moest die geloof ik heten. Het is dus uiteindelijk Mees geworden. Dat Ria toe is aan iets anders, ‘vanwege de weigering van het Zaanse partijbestuur om een rouwadvertentie te plaatsen voor Marcus Bakker’, kan ik tot op zekere hoogte begrijpen. De dood van Bakker, vier jaar terug, beroerde wel meer communisten in hevige mate. Maar Saskia stond 17 augustus jongstleden op de Zaandijker markt nog vrolijk met haar toenmalige partijgenoten  de GroenLinks-boodschap uit te venten. En bij GroenLinks weten ze nog altijd niet waarom ze opeens de pijp aan Maarten gaf. Komt op een of andere manier toch niet helemaal Eerlijk en Evenwichtig over. Net zo min als het niet helemaal Eerlijk lijkt dat Saskia volgens Dagblad Zaanstreek bij voorbaat tot raadslid wordt benoemd. Hebben de toekomstige leden daar niets over te zeggen?

Ik wens Mees als vijftiende partij in het Zaanse politieke landschap veel succes en plezier. Een partijlied hebben ze al, zoals het een ware Mees betaamt. Enfin, alles beter dan de valse tonen van Democratisch Zaanstad en de Partij voor de IJsbaan.   

0 gedachten over “Ameesing news!”

 1. Deze vroege vogels hebben dus last van nestdrang. Wie zijn de volgende aasgieren die een plekje willen veroveren in de Zaanse raad?

 2. Theo de Draaijer

  De foto onderaan bedoel je waarschijnlijk als test voor de vogelaars onder ons…
  Ik dacht eerst aan een ZWARTE ROEPIE ROEPIE ( excuus , vergeet dat ” zwart ” even )…
  Maar bij nadere bestudering houdt ik het op een specht, geen MEES.

 3. Versplintering van linkse partijen is inderdaad het antwoord op vele problemen in onze maatschappij. Eerlijk ; een Evenwichtige Samenleving kan alleen ontstaan als “medelanders” zich conformeren aan onze normen en waarden ( Multiculti is ok zolang het restaurants betreft gebaseerd op voeding uit den vreemde. ) en zij , ( dit geldt ook voor de linksgeoriënteerden ) willen meewerken aan een Nederland waar een ieder voor zichzelf en z’n kids een beter/goedleven wil opbouwen. Dus niet , de ruif leegeten zonder bij te vullen. Laat de recht(vaardige)se partijen hier hun voordeel meedoen. Ga niet zoals links voor eigen gewin , maar stel het algemeen belang voorop.

 4. Oef! Alhoewel ik elk initiatief toejuich om onze samenleving te verbeteren, veranderen, aan te passen aan een ieder zijn of haar wensen en vriendelijker te maken, twijfel ik aan de wijze waarop we dat met elkaar aan het doen zijn. Iedere ziel zijn eigen partij laten oprichten, lijkt mij niet de manier.

 5. Je bent mijn telefoonnummer zeker kwijt Erik. Je had me gewoon kunnen bellen voor een uitleg. Maar dan kun je niet meer goedkoop scoren. Vriendschap is een illusie. Jij zal ongetwijfeld stellen dat je die zaken moet scheiden. Dat klopt, maar dat ontslaat je niet van met respect het oneens zijn. Dit is gewoon heel laag en naar..het is een beetje politiek a al Wilders.
  Nu de reactie. Die middag op de markt was onder andere één van de redenen / momenten dat ik inzag dat Groenlinks en ik ver uit elkaar waren gegroeid. Een karige kraam met een slecht verhaal. De folders die erin lagen waren gewoon fout. Zo had Groenlinks volgens die folders van alles gerealiseerd. Ik vond het goedkoop. Ik miste een idealistisch verhaal. Landelijk had ik al niet meer gestemd op Groenlinks vanwege een aantal debacles waaronder het tenenkrommende gedoe rondom de lijsttrekker verkiezingen. ik ben op zoek naar idealen, naar lef, naar gekleurde pieten, naar een hoger moreel. Met de idealen van Groenlinks is niks mis..alleen zaten we absoluut niet op één lijn als het gaat over hoe je die realiseert en hoe je daar voor gaat staan. Dat liefdevolle, waar jij over schrijft, valt dan ook reuze mee. Mijn ideeën waren niet Groenlinks volgens de campagnecommissie.
  Ik heb in het verleden een hartjescampagne gevoerd als tegengeluid van Wilders, een varkensflatconferentie georganiseerd, een ganzenbeheerconferentie, een stageconferentie, de commissie wijken opgetuigd, de lobby geïnitieerd voor een Wethouder Dierenwelzijn..die passie wil ik kwijt, om de samenleving mooier te maken. Groenlinks wilde mij geen podium meer geven en ik vond hun podium niet aantrekkelijk meer, zoals velen met mij. Ook zie ik in de andere partijen geen alternatief. Overigens hebben zowel Olivier als Elly tegen mij gezegd dat ik welkom was bij Rosa..ik vind jullie een leuke partij, maar wel vaak te conservatief, te negatief, te lang gedragen door dezelfde mensen en te blank.
  Het wrange van jouw verhaal van de dode mees is dat ik op 1 november doodziek ben opgenomen in het ziekenhuis..inmiddels ben ik geopereerd en is mijn schildklier verwijderd.. Ik leed aan een ernstige vorm van
  Graves. De verkiezingen heb ik aan mij voorbij moeten laten gaan. Gelukkig gaat het weer goed met me. MEES heeft bestaansrecht, daar ben ik van overtuigd. Alhoewel ik misschien niet bij Groenlinks was weggegaan als ik niet ziek was geweest. Het nemen van rigoureuze beslissingen was ook onderdeel van de ziekte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *