Declareerders willen declaraties zien

Het is humor om te huilen. Alsof Gordon een lesje ethiek komt geven. Of Ton Hooijmaijers een cursus integriteit. 

De Zaanse partijen ZIP (die ik in dit verband overigens weinig verwijt), POV en DZ hebben, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, aan het college van B&W zo ongeveer alle gemeentelijke declaraties over het jaar 2012 gevraagd. Die van de burgemeester en wethouders zelf. Die van de gemeentesecretaris en de hoogste ambtenaren. En, om het compleet te maken, die van het lagere personeel. De bedoeling van de aanvraag is ongetwijfeld om het college weer eens aan het kruis te nagelen.

Vertrouwen is goed, controle is beter. En dus kan het geen kwaad dat de volksvertegenwoordiging regelmatig B&W onder de loep neemt. We hebben het hier immers over gemeenschapsgeld. Tot zover klopt alles. Maar het pijnlijk hilarische zit ‘m in het feit dat uitgerekend Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid in 2012 de hand lichtten met de gemeentelijke regels. Gemeenschapsgeld -en niet zo’n beetje ook- uitgaven aan zaken waaraan ze het helemaal niet mochten besteden. DZ en POV sjoemelden ten eigen bate. Vele duizenden euro’s. En niet alleen in 2012. Kijk hier maar eens. Of hier, voor wat betreft 2011. Voor POV en DZ geldt het spreekwoord van de pot en de ketel. En dat van de balk en de splinter.

Ik vind de door het college geopenbaarde declaraties over het algemeen acceptabel. Sterker, die van B&W vind ik over het algemeen laag. Twee topambtenaren declareerden vorig jaar zelfs helemaal niets. Je kunt vraagtekens stellen bij de pseudowetenschappelijke cursus Neuro-Linguïstisch Programmeren (à €595,-) die een van de lager gehonoreerde ambtenaren declareerde. En zo is er nog wel het een en ander te beschouwen. Maar het haalt het niet bij de onverantwoorde kosten die POV en DZ maakten, op kosten van de belastingbetalers.

Momenteel wordt er op het gemeentehuis gewerkt aan een duidelijker controle op de fractievergoedingen. Het werd tijd. In de nieuwe regeling is overigens niet opgenomen dat schuinsmarcheerders hun misbruikte geld over de laatste jaren moeten terugbetalen.

 

0 gedachten over “Declareerders willen declaraties zien”

  1. Lekker jongens daar in het gemeentehuis. Lekker moddergooien naar elkaar. En dat gaat maar door en dat gaat maar door. Zowel van links naar rechts als van rechts naar links. Jullie zouden je kapot moeten schamen, is het niet vanwege misbruik van gemeenschapsgeld dan is het wel vanwege jullie gedrag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *