Oorlog, toen en nu

De komende Kristallnachtherdenking op 9 november (er zijn nog een paar kaarten beschikbaar voor het tweede deel van de bijzondere filmavond hierover in De Fabriek) lijkt me een mooie aanleiding voor onderstaand stukje. Stel je een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog voor en transformeer die naar 2013. De tijdmachine bestaat nog niet, maar fotoshoppen is wel mogelijk. En dan krijg je dit verbazingwekkende effect. Zelden kwam de oorlog zo dichtbij als hier. Op deze plek zijn nog wat voorbeelden te vinden, maar dan ook in andere plaatsen dan Amsterdam (en gefabriceerd door een andere maker).

Het lijkt me wel iets voor de Zaanstreek. Deze vorm van fotomontage maakt het (ook) voor kinderen duidelijker hoe nabij de periode 1940-1945 is en wat de gevolgen van haat en onverdraagzaamheid kunnen zijn. De oorlog wordt op deze wijze bijna tastbaar.

Zaanse oorlogsfoto’s zijn er genoeg. Settings waarin ze kunnen worden geplaatst eveneens. Nu alleen nog een organisatie vinden die dit wel ziet zitten. Wie?  

(Met dank aan Elly, die me op de foto’s attendeerde.)

Toen en Nu

Fotomontage Michel Dankaarts, LBi Lost Boys  
© NIOD/Anne Frank Stichting 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *