House of (no) food?

Zaanstad profileert zich graag als een soort van voedselhoofdstad. Het leidde tot slogans als ‘First in food’ en in 2010 kwam er zelfs een ‘House of Food’. Henry Meijdam (voorzitter van de stichting First in Food, tevens prominent VVD’er) opende deze maand drie jaar geleden met een chocoladesleutel, hem overhandigd door wethouder Barbara Visser (tevens prominente VVD’er), dit House. Henri vertelde op de hem kenmerkende enthousiaste wijze over het belang om onderwijs, bedrijfsleven en overheid met elkaar te verbinden. Barbara hield een gedreven verhaal. En zo waren er nog wat bobo’s die hun geestdrift toonden. Het House of Food ging met tromgeroffel van start.

Die start kon plaatsvinden omdat onder meer de provincie vele tonnen in het House stak. De Europese Unie er flink wat voor over had. En de Zaangemeenten aftikten. In de Zaanstedelijke begroting 2014-2017 staat het project First in Food, waar het House of Food deel van uitmaakt, genoteerd met een boekwaarde van €240.000,-. De totale projectkosten van het House bedroegen in 2010 €2,1 miljoen euro. Geen kattenpis dus, al met al. 

Het voedselhuis kwam op de derde verdieping van de Chocoladefabriek, het voormalige Verkadepand aan de Zaandamse Westzijde. Een groot deel van het subsidiegeld ging naar een daar gevestigd laboratorium. Een paar maanden voor de officiële opening ging de website van het House of Food de lucht in. “Op deze website kunt u het activiteitenprogramma zien en zich hiervoor inschrijven, lezen over de achtergrond en doelstellingen, kennis maken met onze partners, vacatures plaatsen en bijhouden, nieuws lezen en delen, en nog veel meer”, aldus de initiatiefnemers.

In 2012 werd de gemeenteraad vertrouwelijk ingelicht over de mislukking van het House of Food. Er kwam een doorstart. Waarna het stil werd. Heel stil (afgezien van een ’themaborrel’). En de site spoorloos verdween. Er is nergens meer iets te vinden over lopende activiteiten. Er bestaat geen agenda. Waar de vacatures te vinden zijn; geen idee. Nieuws is er blijkbaar niet.

Naar verluidt staat het Food-laboratorium inmiddels te verstoffen, bij gebrek aan belangstelling. De VVD-Zaanstad wil, volgens haar nieuwe verkiezingsprogramma, het House of Food ‘verder uitwerken en versterken’. Interessant voorstel. Al ben ik op dit moment eigenlijk nieuwsgieriger naar het antwoord op de vraag of die €2,1 miljoen subsidie wel naar behoren is besteed.

Wie kan me er meer over vertellen?


Henri en Barbara

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *