Hoera! Een kraak!

De hele Nederlandse kraakbeweging was weggevaagd door de boven ons gestelden. De hele kraakbeweging? Nee, een klein plaatsje bood dapper weerstand tegen de tijdgeest.

Vorige week werd ik geïnformeerd over het plan om in de noordelijke Zaanstreek een pand te kraken. Goed idee, dacht ik. De vaderlandse kraakbeweging is de afgelopen jaren flink gereduceerd, maar van de eeuwigdurende overheidsplannen om de leegstand aan te pakken komt nog steeds niets. Sterker, zoveel leegstand als nu is er waarschijnlijk nog nooit geweest. Met dank aan de veelbouwers en speculanten. Fijn dus dat in de Zaanstreek nog steeds de mogelijkheid bestaat om in het geweer te komen tegen onnodige leegstand.

De Zaanstreek heeft gelukkig nog redelijk wat gebouwen die door krakers beheerd worden. De bewoners voorkomen dat de boel verpaupert en dat malafide huisjesmelkers de woonmarkt verpesten. Zaterdagmiddag maakten de krakers bekend even tevoren de voormalige conciërgewoning van het Brokkingpand in Wormerveer te hebben gekraakt. Noorddijk 99. Een lieflijk, oud, maar zwaar verwaarloosd woninkje. Mooie actie, mooie plek. Eentje met kraakhistorie bovendien.

Op deze plek heb ik al eens beschreven hoe eerdere krakers van het immense Brokkingpand (studenten van de Rietveldacademie) door lokale overheid en justitie in de steek werden gelaten, ten faveure van een eigenaar die de boel belazerde. Sindsdien is er weinig veranderd. Goed dus dat nu in ieder geval een klein en langdurig leegstaand onderdeel van deze voormalige veevoederfabriek weer in gebruik is genomen. Ik wens de nieuwe bewoners veel succes met het verhelpen van de aangerichte schade.

Voor meer informatie en foto’s: zie hier.

0 gedachten over “Hoera! Een kraak!”

  1. Brokking-pand was van vroeger “De Ster” van Wessanen. Portierswoning werd van vroeger bewoond door de Familie Rottensen bij mijn weten. En dan heb je nog de directeurswoning, die er volgens mij ook nog staat, daar woonde de Familie Goedhart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *