Chocoladefabriek smelt weg

Alsof er niets aan de hand is, zo gezellig ziet de website van de Chocoladefabriek eruit. Een en al vrolijkheid en optimisme over het chocoladepretpark-in-wording. Nog even, zo lijkt het, en de deuren zwaaien open. Waarna Willy Wonka himself u welkom kan heten. Maar schijn bedriegt.  Het museum, geïnspireerd op het boek Sjakie en de chocoladefabriek, is definitief verleden tijd. Bedenker/initiator Maurits Rubinstein (ook wel bekend als het neefje van Renate) heeft er aan gesleurd sinds 1999. Tevergeefs, zoals Het Parool vorige week bekendmaakte.

Het is een beetje weggezakt in het collectieve geheugen, maar ooit was het de bedoeling dat de Chocoladefabriek in Zaandam zou komen. Op het Hembrugterrein of in het Verkadecomplex aan de Westzijde. Rubinstein kwam langs en wist het college te enthousiasmeren. Dertien jaar geleden vroeg ROSA aan B&W hoe het er voor stond met de plannen, een vraag die de jaren daarna meerdere malen zou terugkomen. Zaanstad verstrekte Rubinstein in 2000 zelfs 35.000 gulden om de haalbaarheid van het themapark te onderzoeken. Het liep op niets uit. Daarop vertrok Rubinstein naar Amsterdam, waar hij -opnieuw met een stevige gemeentelijke bijdrage- verder bouwde aan zijn luchtkasteel.

Volgens Het Parool heeft Rubinsteins BV inmiddels een miljoen aan schulden, maar totaal geen inkomsten of eigen vermogen. Dan houdt dus alles op. Enfin, de Zaanstreek heeft toch nog een soort chocoladefabriek gekregen, en wel in de vorm van het Verkade Paviljoen. Ook leuk.


Hele oude chocoladefabriek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *