House of (no) food? (2)

Stel. Jouw vereniging wil een evenement organiseren en vraagt daarvoor bij een aantal overheden en fondsen subsidie aan. Met succes. Het geld stroomt binnen. Helaas gaat het mis met het geplande evenement. Het komt niet van de grond. Denkt u dat de vereniging a) de verstrekte subsidie gewoon mag houden of b) de subsidie dient terug te geven? Inderdaad.

Het Zaanse project House of Food, waarover ik acht dagen geleden schreef is vooralsnog een grote flop. In 2010 opgezet met €2,1 miljoen overheids- en private subsidie kwam het in het geheel niet van de grond. In 2012 was er een mislukte doorstart. En een maand geleden, berichtte Dagblad Zaanstreek gisteren, stapte het voltallige bestuur op (hier de namenlijst). Twee nieuwkomers namen het stokje over en kondigen nu een nieuwe doorstart aan. De tweede, inderdaad.

Een normale vereniging of stichting had de binnengeharkte subsidies al lang terug moeten geven. Maar ja, bij het House of Food trokken mensen als Barbara Visser (toenmalig VVD-wethouder, nu Kamerlid) en Henri Meijdam (voormalig VVD-burgemeester en lobbyist) aan de touwtjes en hadden allerlei overheden zich financieel en anderszins aan het House of Food overgeleverd. En dan gelden de normale omgangsregels blijkbaar niet meer.

Ik stel voor dat de subsidiegevers ten eerste aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar het bestuurlijk falen gedurende de afgelopen drie jaar. En ten tweede beslissen dat de domeinnaam www.houseoffood.nl snel wordt teruggekocht. De rekening om die naam te mogen behouden is blijkbaar niet meer betaald, waardoor hij sinds kort voor een grijpstuiver te verkrijgen is op de vrije markt.

Een alternatief idee is om te stoppen met dat hele voedselhuis en het geldrestant terug te storten. De gebruikte ingrediënten deugen namelijk niet en het eindresultaat is een smakeloze, maar zeer dure hap.

House of Food

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *